Nože karambit schválili experti pro přežití v divočině

Share

Málokterý nůž, sečná či bodná zbraň získala mezi uživateli a odborníky tolik superlativů jako právě karambit. Jeho mnohastranné použití jako nástroje a zbraně v běžném denním životě i náročných situacích z něj dělá o mnoho více než prostý nůž.

Bojové umění Pencak Silat a vliv nože karambit

Z historického i sportovního postoje lze nože karambit spojovat s filipínským bojovým uměním Pencak Silat, jež se někdy označuje jako Pentjak Silat. Dnes už s určitostí nikdo nemůže potvrdit, zda tu dříve byly nože karambit a díky nim vzniklo domorodé bojové umění Pencak Silat, nebo zda právě Pencak Silat ovlivnilo zrození nože karambit. Lze potvrdit, že nože nevyužívali pouze bojovníci, ale i prostí obyvatelé Indonésie k domácím pracím, v zemědělství, v rolnických činnostech, lovu a při rybaření.

Neměnné vlastnosti karambitu

A tyto vlastnosti si nůž ponechal dodnes. Ačkoli uplynula bezmála tisícovka let od údajného zrodu nože typu karambit, jeho vlastnosti a použití se téměř nezměnily. Těžko si dnešní stavbaři vystačí s karambitem, ale pro drobné práce okolo domu by měl stačit. Stejně jako filipínští rybáři i tuzemští milovníci rybolovu rádi karambitu využijí ke kuchání. Podobně jako lovci z Indonésie i současní myslivci mohou úspěšně tyto nože používat. A tak bychom mohli pokračovat. Stejně jako tehdejší bojovníci Pencak Silat se současní vyznavači indonéských bojových umění neobejdou bez karambitů.

Karambit patří ke světové špičce mezi noži

Karambit je dobře znám jako obávaná destruktivní zbraň už odpradávna. Využívali je mistři bojových umění z Indonésie – Pencak Silat, Filipín – Kali, Arnis, Eskrima, Malajsie – Bersilat a Bruneje – Kuntao. Vedle výrazu karambit se používá také slovo kerambit. Někdy se říká korambit, kerambet, karambol, Caramba i krambit. Ale bez ohledu na zkomolení, správně se vyslovuje kah-Rahm-bit. Na Filipínách se nůž dokonce nazývá lihok nebo saggot. Nevadí, jak se noži říká, jisté je, že jeho vlastnosti jej řadí ke světové špičce, co se týče použití v divočině, při sportu, v sebeobraně i útoku.

Read more

Local News