Nevíte, kam s penězi? Volte zlato!

Share

Máte-li naspořené nějaké finanční prostředky a nechcete je nechat ležet ladem doma či na bankovním účtu, je dobré se porozhlédnout po nějaké vhodné investici. Zvláště dnes, kdy panuje poměrně vysoká inflace, totiž peníze rychle ztrácejí na své reálné hodnotě, jinými slovy si za ně koupíte stále méně zboží a služeb. Z hlediska ochrany finančních prostředků právě před inflací se jako výhodná jeví investice do zlata. Důvodů, proč zvolit zrovna zlato, se však najde hned několik.

Prodej zlata trhá rekordy, můžete se přidat i vy

Investiční zlato v letošním roce zažívá v Česku ohromný boom, prodejci hlásí rekordní zájem. Zatímco dříve bylo zlato doménou především bohatých investorů, dnes už se o něj hlásí také „obyčejní“ lidé, kteří mají nějaké úspory. Investice do zlata totiž do značné míry zaručuje, že na vložené finanční prostředky nedopadne inflace a nedojde k jejich znehodnocení. Pavel Trtík, zakladatel známého eshopu zlate-mince.cz, k tomu dodává: „Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě.“

Nákup zlata tedy samozřejmě můžete uskutečnit i dnes, byť je jeho cena vyšší, než tomu bylo třeba před 5 lety. Dá se však očekávat, že jeho hodnota nijak významně nepoklesne, ba spíše naopak. Zlato je drahým kovem, který neroste na stromech, jeho zásoby jsou omezené. A poptávka vysoká, což bude do budoucna jeho cenu nepochybně zvyšovat. Kdo tedy do zlata investuje, může na něm dokonce i solidně vydělat, což však není hlavním cílem. Tím je zejména ochrana peněz před zmíněnou inflací a dalšími negativními ekonomickými faktory.

Zlato láká díky osvobození od DPH

Pádným důvodem, proč zvolit právě zlato, je fakt, že se při jeho nákupu nemusí platit daň z přidané hodnoty. Jestliže si například koupíte stříbro, což je ostatně také stále poměrně oblíbená komodita, čeká vás navýšení o 21 %. A to je právě hodnota DPH pro tento a další produkty. Podobně tomu bude také při nákupu cenných obrazů apod. Zlato ve formě slitků a mincí se tím pádem stává ještě atraktivnější investiční příležitostí, a to jak pro movité investory, tak pro drobné střadatele, potažmo sběratele.

Jaké zlato zvolit?

V zásadě je třeba si uvědomit, že se pod pojmem investiční zlato rozhodně neskrývají nějaké šperky atd. Jde o certifikované zlaté slitky (cihličky) a zlaté mince. Slitky se u nás nevyrábějí, prodejci je do Česka dovážejí ze zahraničí. V současnosti jsou kupříkladu populární švýcarské zlaté slitky Argor Heraeus, které se vyznačují příznivou cenou a zajímavým designem. Pokud jde o zlaté mince, mezi českými sběrateli je dnes značný zájem o kusy, na nichž je vyobrazený nejvýznamnější český panovník Karel IV., jenž ve své době ustanovil ryzost a velikost mincí, což je ostatně u zmíněných zlatých mincí, jež jsou k dispozici ve vybraných eshopech, dodrženo. Neméně atraktivní jsou však pro sběratele a spíše drobnější investory také rakouské zlaté mince Wiener Philharmoniker, na nichž, jak už ze samotného názvu vyplývá, jsou motivy vídeňské filharmonie.

Nákup zlata dnes můžete provést klidně z domova, využijete-li některý z eshopů. Objednávka probíhá prakticky stejně, jako když si kupujete třeba oblečení. Ale s tím zásadním rozdílem, že zde peníze ve skutečnosti neutrácíte, avšak výhodně a bez rizika je investujete. Právě minimální riziko je pro tuto formu charakteristickým znakem, což se u mnoha jiných investic bohužel nedá říci.

Read more

Local News