Není všechno zlato co se třpytí, některé i teče!

Share

Zajisté jste také již někdy viděli film, ve kterém se lovci pokladů lačně ženou za vidinu truhlic plných zlata či dalších cenností. Takovýto lovci pokladů opravdu existují, jen jejich zrak často není upírán ke zlatu a drahým kamenům, ale k něčemu úplně jinému. I mezi láhvemi alkoholu existují kusy, na které se nějakou tu dobu pozapomělo, popřípadě byly tak dobře ukryty, že je dlouhá léta nemohl nikdo nemohl najít. Tyto kusy alkoholu získaly za léta vyčkávání na své originalitě a kvalitě. Za těmito lahvemi se neskrývá jen jejich exklusivní vyzrálost a uleželost, ale velmi často to bývá i příběh který je doprovází. Velmi často se také jedná o ojediněle výtečné ročníky, které si samotné destilérky schovávají a přichází s nimi na světlo světa až o několik desítek či stovek let později.

 

Koňaková pohroma
Mezi znalci koňaku putuje určitá fáma, která vypráví o 19. století a jakémsi škůdci, či nákaze, která napadla tehdejší vinice ve Francii a dále celé Evropě. Jako důkaz této zvěsti slouží vedené statistiky, které dokládají, že jen mezi lety 1875 až 1889 klesla produkce vína z 84,5 milionu hektolitrů na pouhých 23,4 milionu hektolitrů. Traduje se že koňak vyrobený po této pohromě již nikdy neměl takovou chuť jako koňaky dřív. A díky tomu se cena lahví z dřívější doby vyšplhala do závratných výšin. Své o tom ví i holnaďan van den Bunt, který vytvořil sbírku čítající více jak 5 000 lahví s těmi vzácnými daty výroby. Avšak chloubou jeho sbírky se stala lahev prodaného A.C.Meukowa z roku 1789. Celá tato sbírka je ke koupi za „pouhých“ šest milionů eur.

Náklad z potopené lodi
Ve světě šampaňského existuje několik vážně drahých a velmi originálních exemplářů. Mezi ně patří i lahve vytažené z vraku lodi u Alandských ostrovů. Na dně Baltského moře se povalovaly více jak dvě století. Mezi lahvemi je i několik klenotů v podobě nejstarších značek na světě Veuve Clicquot, Juglar a Heidsieck. Na aukci byl Veuve Clicquot z roku 1841 vydražen za 30 000 euro a Juglar za 24 000 eur.

Rum anglických námořníků.
Milovníci a sběratelé rumu nedají dopustit na Royal Navy Rum ze 40. let minulého století. Jedná se v podstatě o obyčejný rum, který doprovázel anglické vojáky na lodích brázdících Atlantik či Karibik. Jeho hodnota je však dána kusem historie, která se v každé láhvi ukrývá. Pokud však hledáte něco extra, stojí za zmínku rum Appleton Estate 50 Year Old Jamaica Rum, který obsahuje výhradně rumy starší 50 let. K jeho pořízení si připravte 5 000 dolarů a doufejte, že na Vás tento rum připravený k 50. výročí Jamajky vůbec počká.

 

Read more

Local News