Největší sportovní tragédie, které se nás dotkly

Share

Tragédie ke sportu a životu prostě patří. Smrti občas neuniknou ani sportovci. Tak si pojďme připomenout ty momenty, které se nás dotkly nejvíce.

1. Černý den českého hokeje

7.9.2011 se dostala na svět zdrcující zpráva: letadlo,ve kterém cestovali hokejisté týmu Lokomotiv Jaroslavl havarovalo. Cíl trasy byl Minsk, kde měl tým sehrát úvodní utkání nového ročníku KHL. Na palubě bylo celé A-mužstvo Lokomotivu včetně realizačního týmu. Při této letecké katastrofě zahynuli i naši reprezentanti, kteří nás ještě nedávno reprezentovali na MS – Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. Tato zpráva ochromila celou Českou republiku a na počest zesnulých hokejistů se dělaly desítky ceremoniálů a loučení.

2. Hillsborough

Tato tragická událost se zapsala do dějin Anglické a světové kopané. Při semifinále FA Cupu, které se odehrálo 15.4.1989 mezi Anglickými celky FC Liverpool a Nottingham Forrest se dosud neznámým způsobem dostalo na hlediště stadionu daleko více diváků, než byla povolená kapacita stadiónu. Při následných euforiích byly stovky fanoušků natlačeny na zdejší plot, který oddělovat tribunu od trávníku a byly doslova umačkáni.

Tato tragédie si vyžádala život 96 fanoušků týmu FC Liverpool. Po této tragédii vyžádala vláda a mezinárodní fotbalová federace FIFA přehodnocení bezpečnostních opatření stadiónu a od té doby se již plot na Anglických stadiónech nepoužívá. Tragédie na Hillsborough je dodnes každoročně připomínaná minutou ticha, či různými ceremoniály konané na Anfield Road (současný stadión FC Liverpool).

3. Ayrton Senna

Jako jedna z nejtragičtějších událostí ve sportu se považuje smrt závodníka Formule 1 Ayrtona Senny. Tragická nehoda se stala na okruhu v San Marínu. Do svého posledního závodu v životě vyjel Ayrton Senna 1.5.1994 ve 14:00. V sedmém kole se Senna přibližuje zatáčce Tamburello, místo aby svůj monopost mírně stočil vlevo, nereaguje a v rychlosti kolem 310 km/h se střetne s betonovou zdí. Pro Sennu přilétá helikoptéra a odváží ho do nemocnice, kde Senna prodělává zástavu srdce. V 16:00 je Senna prohlášen za mrtvého. V závodnících a vůbec v každém fanouškovi F1 zanechala tahle tragická událost výraznou stopu. Například Michael Schumacher při následné konferenci neudržel slzy a nebyl schopný jediného slova.

4. Miklós Fehér a Antonio Puerta

Miklós Fehér byl profesionální maďarský fotbalista. Svojí kariéru započal v maďarském týmu ETO FC, kde byl zdejší velkou oporou. Nakonec se přes Porto a Bragu probojoval do portugalské Benfici Lisabon. Během ligového zápasu v Guimaraesi obdržel Fehér žlutou kartu. Kartě se jen tak lehce pousmál a vzápětí zkolaboval a nečekaně padl k zemi. Jednalo se o náhlou srdeční zástavu, na jejíž následky hráč přímo na hřišti zemřel. Zemřel ve věku 25 let.

Antonio Puerta byl španělský fotbalista klubu Sevilla FC. 25.8.2007 v zahajovacím kole Španělské ligy proti Getafe ve 28. Minutě Antonio Puerta zkolaboval. Po okamžitém zásahu lékařů odešel Antonie ze hřiště po vlastních nohou, ale v útrobách stadiónu zkolaboval opět a byl odvezen do nemocnice v Seville. Nemocniční zdroje potvrdily, že Antonio Puerta prodělal za noc dohromady pět srdečních zástav. Puerta nakonec na následky dlouhotrvající zástavy srdce zemřel 28.8.2007 ve 14:30.

5. Sáňky smrti

Tragédie, při které zemřel gruzínský sáňkař ve věku 21 let, se udála těsně před zahájením Zimních olympijských her ve Vancouveru 2010. Nodar Kumaritašvili v důsledku podcenění zatáčky vylétl při tréninku v předposlední zatáčce z trati ven a narazil do ocelového nosníku. Lékařům se již život tohoto mladého sáňkaře zachránit nepodařilo. Na jeho počest měli všichni sportovci, kteří se zúčastnily olympiády na rukávu černou pásku.

Read more

Local News