Nejhloupější pověry o nezdravých jídlech

Share

Nech tu čokoládu a dej si radši pomeranč! Budeš mít akné…Nepij nebo nebudeš jíst!…Zdravotní panáček alkoholu…Jaké jsou pověry rodičů při výchově a výmluvy dospělých?

1. Alkohol v malém množství neškodí, naopak je zdravý.

Ruku na srdce, než si tohle řeknete s dvěma lahváči v ruce. Své „malé“ množství vydělte dvěma…a pak ještě třemi a dostanete optimální výsledek (jestli ne, tak už je to na zamyšlenou) – deci vína nebo třetinku piva denně.

Toto množství se pak postará o dobré rozproudění krve a porci antioxidantů.

2. Ginkgo Biloba zlepšuje paměť

– jako reklamní trik je výborná, kolik lidí by nechtělo mít paměť na telefonní seznam a teplé ruce?
– bohužel zlepšení paměti je prokázané pouze u lidí postižených Alzheimerovou chorobou, patříte-li tedy mezi ty šťastně zdravé, zaplatíte si drahá placeba…jestli vás trápí paměť, radši odložte trávu a běžte se vyspat;-)
– a z vlastní zkušenosti jsou i ty ruce pořád jako led

3. Napij se až po jídle!

Pokud vám jako malým capartům odstrkovali ručku od sklenice, aby vám dobře fungovalo trávení a zbylo dostatek místa na hlavní jídlo, nemuseli se namáhat. Aby se ovlivnilo přirozené rozkladné prostředí žaludku, bylo by potřeba vypít několik litrů tekutin najednou.

4. Ovoce je zdravé a neškodné

– možná obsahuje pěknou řádku vitaminů, ale také velké množství cukrů. „Maminkovská rada“ dát si před spaním místo čokolády radši kousek ovoce tedy rozhodně není na místě, účinek bude zhruba stejný.

5. Máte doma vegetariánku?

Pokud vás odrazuje od šťavnatého hamburgeru a podstrkuje vám sójový karbanátek, můžete se jen zasmát. Sója obsahuje přírodní estrogen a ten ve větším množství není nejlepší… Navíc, ať je karbanátek sebesójovější, dělá se na oleji…

6. Čokoláda není zdravá

– jedná se o pověru samozřejmě v případě, že si dopřejete čokoládu kvalitní s oběma složkami kakaa. Na jedno posezení do sebe naládovat čokoládu pochybné značky za 9 korun musí mít své následky.
Stejně tak nemohou adolescenti svou pleť svádět na konzumaci čokolády, pupínky jsou dány geneticky či hormonálně.

7. Kaz na zoubku? To máš z těch svých sladkostí!

– dva dny po každé návštěvě zubaře a následně opuchlé tváři jsem se zapřísahávala nesáhnout na čokoládku ani bonbonek… Kaz se ale v zubech usídlí jen v případě, že zanedbáte kartáček.
A přitáhnou ho víc třeba ovesné vločky než sušenka…

8. Není nad olivový olej…

– ze zdravotního hlediska ho hravě předežene olej řepkový, lněný či olej z vlašských ořechů…Ale představa Řeckého salátu s řepným olejem příliš lákavá není…

9. A teď k těm hranolkům…

– nesmažíte-li každou porci v měsíc starém přepáleném litru oleje ve friťáku, ale na plechu v troubě, můžete si je s klidným srdcem dopřát.

10. Není zdravé jíst po 5. hodině večer..

…tak to platí pouze pro ty, kteří skouknou večerní zprávy, nasadí čapku a zalehnou… Pokud se nechcete celou noc převalovat s nafouklým břichem, stačí nejíst 2 hodiny před ulehnutím.

Read more

Local News