Nejděsivější státy, které musíte navštívit

Share

Pro obyčejného turistu jde o místa, kam by raději nikdy nepáchnul. Země, ve kterých opravdu není něco v pořádku. Aneb místa pro opravdové odvážlivce.

5. Etiopie

Foto: Marco Di Leo, Flickr.com
Foto: Marco Di Leo, Flickr.com

Zdá se, že hlavní exportní komodity této africké země jsou jen tři: chudoba, hladomor a rychlí běžci. Pro obyčejného turistu jde o místo, kam by raději nikdy nepáchnul. Všechno ale není tak, jak se zdá. Chudé dětičky s nafouknutými bříšky jsou perfektní mediální masáží humanitárních organizací. Většina afrických zemí současnosti má však válečné konflikty z 80. a 90. let dávno za sebou.  Etiopie není výjimkou. Věděli jste např., že její kuchyně je vyhlášená a oplývá mnoha delikatesami, které můžete ochutnat i v pražské kavárně Ethiopia Café na Vinohradech?  Hlavní město Addis Abeba je jedno z nejvíce fascinujících míst celé Afriky a najdete tu nejluxusnější hotely na celém kontinentu – pětihvězdičkový Sharton Addis, který připomíná spíše palác, nemá ani u nás mnoho konkurentů. V Etiopii můžete také navštívit 13 národních parků. Pozorovat volně žijící divoká zvířata a západ slunce nad savanou je nezapomenutelný – samozřejmě popíjejíc šálek pravé etiopské kávy.

4. Pákistán

Foto: Farooq Hasnat, Flickr.com
Foto: Farooq Hasnat, Flickr.com

O Pákistánu víme, že leží na hranici s Afghánistánem, a že si tu ještě nedávno poklidně chalupařil Usáma Bin Ládin. Ač se to zdá naprosto šílené, tato země není zaostalou střelnicí psychopatů s Kalašnikovy. Za celou poslední dekádu se tu místní obyvatelé obešli bez vládních převratů, teroristických útoků a významných vojenských konfliktů.  Pravděpodobnost, že byste se zapletli jako turisté do nějaké lokální šarvátky, je prakticky vyloučena. Cestovatelů z celého světa sem jezdí každoročně dost. V severovýchodní části země se totiž nachází jedny z nejvyšších vrcholů světa, např. obávaná osmitisícovka K2 (viz. Horolezecké parodie ve stylu VERTICAL LIMIT). Na rozdíl od Indie a Nepálu, které jsou turisty obsypané, a není v nich k hnutí, oplývá Pákistán nesmírným klidem a rozvahou.

3. Irán

Foto: paveldobrovsky, Flickr.com
Foto: paveldobrovsky, Flickr.com

Tohle vypadá jako vrchol bláznovství. Irán? Země, která byla ještě letos v létě na pokraji války s Izraelem a její prezident je fanatický šílenec, který považuje ničivá zemětřesení za důsledek odhalených dekoltů a minisukní v Evropě a USA. Co však najdeme za íránskou hranicí? Lidé tu jsou sice deprimovaní protichůdnými tendencemi své vlády, žijí v přísné cenzuře a pod ostrým diktátem. Jejich možnosti jsou však také velmi zajímavé. Zapomeňte na Špindl a Alpská střediska, nejlevnější lyžařské areály s nejlepším prašanem na světě naleznete právě tady! Irán má za sebou tisíciletou historii perské kultur, mnoho památek je na seznamu UNESCO a bloudit zdmi orientálních měst s aurou 3000 let stojí opravdu za to. Íránci jsou vřelí lidé – jaké překvapení pro mnohé turisty, kteří očekávají létat kameny vzduchem, když jim místí lidé podají vynikající čaj a vítají je jako nejlepší hosty.

2. Arménie

Foto: sjdunphy, Flickr.com
Foto: sjdunphy, Flickr.com

Jako první se vám nemusí vybavit vůbec nic. Většina lidí tuhle zemi ani nenajde na mapě. Pokud je nám o ní něco známo, tak jen úlomky o genocidě ze strany sousedních Turků. Říká vám něco rádio Jerevan? A co Kim Kardashian – to už by šlo, ne? Arménie jako taková je celkem zapadákov, ale to se záhy ukáže jako nesmírná výhoda. Naprosto panenská příroda, hory, odlehlá místa a horské túry. To znamená, že se při žádné ze svých radovánek nemusíte dělit o životní prostor s autobusem němců. Mluvíme tu o ráji pro osamělé dobrodruhy. V místních vodách žijí hejna vypasených ryb a pohoří dosahují výšky nad 4000 metrů. A co windsurfing na rozlehlých křišťálově čistých jezerech? Většina místních tu taky na turistu nikdy nenarazila, takže vám rádi dají ochutnat z místních domácích specialit – ač možná jako první a poslední věc ochutnáte kořalku.

1. Barma

Foto: cello2005, Flickr.com
Foto: cello2005, Flickr.com

Ještě v roce 2008 byla země na pokraji občanské války. Při protestech proti vojenské juntě ovládající zemi zemřelo více než 100 tisíc obyvatel. Více než milion přišlo o domov. Ne dlouho poté byla uvězněna vůdkyně opozice, držitelka Nobelovky za mír Aung San Suu Ťij. Ta vyzvala ostatní státy k bojkotu cestovního ruchu, čímž chtěla omezit příliv financí na podporu vlády. Paradoxně se turisté do této izolované země hrnou v houfech. Přicházejí, aby viděli západ slunce nad 4000 buddhistickými chrámy na pláních Bagan, plovoucí vesnice na jezeře Inle, oslepující pagodu z ryzího zlata Shewadagon a užili si nerušeně remix čínské, indické a jihovýchodní kultury.

Read more

Local News