Nejčastější psychické nemoci mužů, poznáváte se?

Share

Přinášíme vám přehled psychických onemocnění, které nejčastěji postihují muže. Poznáváte se v některých? Neklesejte na mysli, většina z nich se dá zvládnout prášky nebo terapií ušitou na míru.

Bigarexie

Bigarexie je dá se říct bratříček anorexie. Muži, trpící bigarexií, touží po mohutném svalnatém těle. Za tímto účelem tráví obrovské množství času v posilovně, jsou na cvičení závislí a trpí výčitky, když necvičí. Svému snažení přizpůsobují i svůj jídelníček, ve kterém nesmí chybět steroidy.

Léčba: psychoterapie (snaha o zmírnění komplexu méněcennosti a syndromu malosti).

Fobie

Fobie patří mezi úzkostné poruchy. Vyznačuje se nesmyslným, bezdůvodným strachem z nějakého objektu nebo situace. Na základě strachu z konkrétní věci odvozujeme různé druhy fobií, jsou jich stovky. Některé jsou velmi rozšířené, např. strach z pavouků nebo z uzavřených prostor. Liší se v míře, kterou zasahují do jedincova běžného života. Některé s sebou nesou větší nepříjemnosti než obyčejný strach z pavouků, např. sociální fobie, při které se jedinec vyhýbá styku s lidmi, se výrazně podepíše na kvalitě života.

Existují i opravdu bizardní druhy fobií, např. strach z chůze, ze spánku nebo z luštění křížovek, případně strach z dlouhých slov (tzv. „hipopotomonstroseskvipedaliofobie“ – název samotný v postiženém jistě vzbuzuje strach).

Léčba: psychoterapie (např. známá „léčba šokem“).

Bipolární afektivní porucha

Bipolární afektivní porucha se vyznačuje nekontrolovanými změnami nálad – střídají se velmi intenzivní období manie spojené s pocity euforie, zvýšenou výkonností až hyperaktivitou, a období intenzivní deprese s pocity úzkosti, sníženou aktivitou, kdy mnohdy člověk nedokáže po celé dny vylézt ani z postele a může v této fázi spáchat sebevraždu.

Léčba: různá psychofarmaka jsou nezbytností, stejně tak psychoterapie.

Obsedantně-kompulzivní porucha

Obsedantně-kompulzivní poruchy se projevují nepříjemnými vtíravými myšlenkami (obsesemi), se kterými nemocný bojuje pomocí určitých rituálů (kompulzí). Např. časté pocity, že jste zapomněli zamknout, mohou vést k nutkavé potřebě neustále kontrolovat, zda jsou vchodové dveře zavřené. Další častou formou poruchy je přehnaná čistotnost navozená strachem ze všemožných bacilů a nečistot (tuto poruchu krásně ztvárnil Jack Nicholson ve filmu Lepší už to nebude).

Léčba: psychoterapie.

Asociální porucha osobnosti

Asociální porucha osobnosti je porucha, kterou trpí mnozí zločinci. Je to totální neschopnost empatie, chlad a lhostejnost vůči ostatním lidem a společenským normám, což často končí právě pácháním trestné činnosti. Jakýkoliv trest však pro asociála má nulový výchovný efekt, uvěznění nepomáhá. Najdou se mezi nimi chladnokrevní vrazi a násilníci.

Léčba: psychoterapie (nejlépe už od dětství nebo dospívání), ale vždy s nejistým výsledkem.

Schizofrenie

Schizofrenie je nemoc typická pokřiveným viděním reality a s tím spojeným bizardním chováním. Průvodními projevy jsou i citová netečnost, zmatenost, strnulost, vyhýbání se lidem. Časté jsou halucinace a bludy, které znemožňují člověku normálně fungovat. Je mnoho druhů schizofrenie, např. paranoidní schizofrenie, při které jedinec trpí paranoidními představami, např. že ho chtějí unést a rozpitvat mimozemšťani.

Za schizofrenii často mylně považujeme rozdvojení osobnosti, kdy člověk přepíná mezi různými osobnostmi, ta je ale spíše vzácná a řadí se k jinému typu poruch.

Léčba: antipsychotika – léčba psychofarmaky je nezbytná.

Závislosti

Závislosti jsou snad nejčastějším problémem Čechů. Nejvíce vede samozřejmě alkoholismus, který je zároveň příčinou mnoha zdravotních komplikací u mužů, mnohdy i úmrtí. Ruku v ruce s alkoholismem jdou cigarety. Člověk nemusí být ani kuřák, aby mohl zemřít na rakovinu plic, stačí hojně navštěvovat zakouřené podniky. Dále v žebříčku závislostí kraluje gamblerství. A rozšířenou a často podceňovanou závislostí je tzv. závislost na práci – workoholismus. Všechny závislosti představují pro postižené především únik od reality každodenních problémů, závisláci si zkrátka zvolili špatné řešení.

Léčba: detoxifikace (zbavení těla návykových látek), psychoterapie (skupinová, např. svépomocná skupina Anonymních alkoholiků).

Deprese

Deprese je dlouhodobý stav smutku spojený s pocity beznaděje, snížením výkonnosti. Vyznačuje se zvláště zpomaleným myšlením, apatií nebo úzkostí, která může vést až k sebevraždě nebo ohrožení okolí. Tělesnými příznaky mohou být nechuť k jídlu a nezájem o sex. Příčinou bývají nějaká traumata nebo zděděná nerovnováha chemie v mozku.

Léčba: antidepresiva, podpůrná psychoterapie (taktéž může probíhat ve skupině).

Read more

Local News