MMA: sport, který za to stojí

Share

Tělo z ocele a čistá hlava. Tak by se daly do jedné věty shrnout hlavní výhody bojových sportů. Důvodů proč se zabývat bojovým uměním je samozřejmě více, ať už je to sebeobrana, kondice a fyzická připravenost nebo sebedůvěra. A když bojový sport, tak ideálně MMA, neboli smíšená bojová umění.

Bojová umění patří mezi nejkomplexnější sporty vůbec. Nejen, že při nich pořádně potrénujete všechny svalové partie, ale vyčistíte si hlavu a získáte nadhled. Vůbec totiž neplatí, že bojové sporty dělají jenom „vypatlanci“. Bojová umění umožňují sportovcům vštípit si morální hodnoty, ať už je to pokora, disciplína nebo čest. A nezáleží přitom, jakému bojovému sportu se věnujete. My si ale ukážeme jeden, který kombinuje celou řadu disciplín a technik z dalších druhů bojových sportů.

MMA (Mixed Martial Arts)

MMA neboli smíšená bojová umění jsou bojovým plno-kontaktním sportem, který čerpá techniky z velkého množství dalších disciplín, hlavně z thai boxu, boxu, karate, juda, jiu-jitsu či valetuda. Kombinuje tak zápas ve stoje, kopy a údery a boj na zemi (páky, škrcení a údery).

Počátky MMA můžeme spatřovat ve starověkém Řecku, moderní MMA se pak vyvíjelo v první polovině 20. století v Brazílii. Díky tomu, že MMA čerpá z takového množství možných technik, tak vzniklo mnoho taktik a stylů boje. Sportovci díky tomu mohou naplno využívat svých silných stránek. A co potřebujete k tomu začít s MMA? Odhodlání, píli a správnou výbavu.

Výbava pro MMA

Pokud se smíšeným bojovým uměním začínáte, pak vám na první tréninky stačí sportovní obuv a oblečení, chrániče na zuby a samozřejmě rukavice. MMA rukavice jsou (na rozdíl od boxerských) menší a lehčí a prsty zůstávají volné. V přilbě se standardně nebojuje. Pokročilí zápasníci ocení vhodné MMA trenky, které jsou uzpůsobené pro kontaktní boj a umožňují jakýkoliv pohyb.

MMA je vhodné pro každého, na věku nezáleží (vážně) a začít mohou jak úplní začátečníci ve světě bojových sportů, tak i ti, kteří s nějakým takovým sportem už zkušenosti mají a chtějí rozšířit své schopnosti. Důležitá je pevná vůle, odvaha a výbava z vhodného MMA shopu.

Read more

Local News