Máte v autě kameru? Vyplatí se to

Share

Dříve byly kamery do auta běžnou záležitostí spíš v kamionech, autobusech a firemních vozech. Dnes se ale čím dál častěji objevují i v osobních automobilech a má to své důvody. Možná byste měli zvážit, zda si kameru také nepořídíte. Zejména v případě nehody by vám ušetřila spoustu starostí.

Palubní kamery už dnes nejsou drahou záležitostí. Model s FullHD rozlišením se dá sehnat kolem tisícovky, připočítejte si pár stovek za paměťovou kartu (čím větší, tím méně často budete muset stahovat data) a je vyřešeno.

Pomohou rozklíčovat autonehodu

Hlavním účelem palubních kamer je prokázat, na čí straně byla vina, když dojde k autonehodě. Kamery do auta urychlují řešení pojistných událostí, jelikož pojišťovně jasně ukážou, jak všechno bylo. Pokud tedy sami jezdíte velmi opatrně a bojíte se, že byste se mohli dostat do problémů spíš vinou jiných neopatrných řidičů, kamera představuje skvělý způsob, jak se chránit.

V praxi se používají pro kontrolu zaměstnanců

Ve firemním prostředí se využívají pro kontrolu řidičů. Více o tom, co všechno umožňují palubní kamery sledovat, najdete zde. Prozradí vám styl jízdy konkrétního řidiče i další podrobnosti. Máte-li zájem o kamery z tohoto důvodu, je však lepší kontaktovat odborníky. Ti vám pomohou vybrat vhodný typ. V ČR se optimalizací firemní dopravy zabývá například firma Trakm8.

Nezapomínejte na určitá pravidla

Budete-li řešit palubní kamery pro firemní vozový park, odborníci vám jistě vysvětlí všechna vaše práva a povinnosti. Jestli si ale objednáte kameru sami, nikdo vás nepoučí o tom, co jste povinni dodržovat. Vědět byste měli zejména to, že ne ve všech státech jsou kamery do auta povolené. Hned v sousedním Rakousku vám za ně hrozí nemalá pokuta. Problémy jsou také se zveřejňováním videí pořízených kamerou v autě. Měli byste k tomu mít souhlas všech zachycených osob a poznávací značky vozidel musíte rozmazat.

Read more

Local News