Kvalitní boty jsou základem golfu. Víte, jak je vybrat?

Share

Ať už jste pravidelným hráčem, nebo vyrážíte na golf poprvé, je nutné se na hru gentlemanů řádně připravit po stránce osobního stylu. Outfit, který na tento sport zvolíte, by měl být jak elegantní, tak především funkční. Nejdůležitější součástí jsou boty, protože poskytují důležitou oporu při odpalu. Pomůžeme vám vybrat ty pravé.

  1. Na prvním místě: pohodlí

Než si představíme základní typy bot na golf a rozdíly mezi nimi, podívejme se na to, co mají všechny golfové boty společného. Kritériem č. 1 je pohodlnost. Golfové boty se vyrábějí s pevnou skořápkou, proto si nikdy nekupujte menší či těsnější boty v představě, že je rozchodíte. Nerozchodíte. Pokud při zkoušení cítíte, že vás boty tlačí, vybírejte dál.

Golfové boty dotvářejí osu těla při odpalu, poskytují oporu a stabilitu a mnohdy v nich po greenu nachodíte i 10 km za jediné odpoledne. Proto musí fungovat ze statického i pohyblivého hlediska. Bota má nohu pevně obepínat, přičemž prsty by měly mít dostatek prostoru.

  1. Se spajkama, nebo bez?

Nejstarším typem bot moderního golfu představují boty, na které se přidávají tzv. spajky (z anglického spike – špička, hrot). Designéři navrhují spajkové boty v podobě klasicky vypadajících polobotek nebo atletických tenisek. Jejich výhoda tkví především ve stabilitě a to především, když prší nebo je tráva mokrá. To pak máte neuvěřitelnou výhodu vůči každému, kdo má na nohou hladké tenisky.

Na druhou stranu, dlouhá chůze na botách s hroty může způsobit bolest zad a neumožňuje vám vstup do vnitřních prostor, spajky pro dřevěné podlahy golfových kluboven znamenají zkázu. Bezspikové boty jsou pohodlnější, můžete si je nazout už doma a řídit v nich na golf. Nemusíte se přezouvat před hrou a ani po hře (když pomineme hygienické hledisko).

  1. Spajky pravidelně měňte

Nevýhoda hrotů je jejich rychlé opotřebování. Na to však výrobci bot mysleli a tudíž na trhu najdeme dva druhy náhradních spajků. Liší se od sebe výrobním materiálem. Plastové a zároveň měkké hroty bývají levnější a jejich použití direktivně nařizuje většina klubů.

Kovové spajky oceníte v sychravém, mokrém počasí, hrozí však, že ostrými hroty poškodíte green. Přesto železné spajky používá většina profesionálních hráčů, zaručují totiž potřebnou stabilitu. Pokud se rozhodnete pro boty s hroty, nezapomeňte si dokoupit klíč na jejich výměnu.

  1. Atletické tenisky – boty budoucnosti?

Segment golfových bot, které vypadají jako klasické tenisky, dynamicky roste a každoročně přináší spoustu technologických novinek. Jako příklad uvádíme Flynkit technologie od Nike nebo aplikování pěny EVA do stélky a podrážky bot. Boty jsou lehoučké, ale kvůli rovné podrážce kloužou. Dnes se myslí i na tento aspekt, a tak výrobci implementují členité podrážky. Moderní tenisky mají také dotahující zařízení, které nastaví nejvhodnější sevření boty. Nicméně, stabilnější stále zůstávají boty s hroty.

Praktické je, že tenisky využijete i při ostatních činnostech souvisejících s golfem. Můžete v nich řídit, či v nich bez okolků vcházet do interiérů. Prodávají se v mnoha barevných variantách, takže si můžete vybrat takové, které se nejvíce hodí k vašemu hráčskému oblečení a celkovému módnímu stylu.

  1. Dilema: kůže nebo syntetika?

Pro výrobu golfové obuvi se používají dva základní materiály, syntetika a kůže. Kůže zajišťuje teplo, nepromokavost a výbornou cirkulaci vzduchu. Kožené boty se staly v tomto sportu nejoblíbenějšími, popularita je však vykoupena vysokými pořizovacími náklady. K dostání bývají i v zateplené variantě. Boty pravidelně ošetřujte ochrannými prostředky, čímž zachováte dlouhou životnost.

Syntetické boty vynikají lehkostí a pružností. Dobře odvádí vlhkost z boty a zpravidla stojí méně. Problém představuje voděodolnost. Není nic horšího, než strávit půl dne v promáčených botách. Proto se vždy pozorně podívejte, zda je vrchní složka boty např. z Goretexu, který je voděodolný. Před hrou však nezapomínejte obuv naimpregnovat.

Říkáte si, že jste v golfu nováčkem a nechcete ihned utrácet za drahé golfové boty? Chtěli byste si nejprve golf „osahat“ a až poté investovat do výbavy? Pak právě pro vás jsou golfové kurzy.

Read more

Local News