Klonování vlasů, nová naděje pro holohlavé muže

Share

Spousty mužů trápí problémy s nedostatkem vlasů či jejich nadměrné řídnutí. Třikrát hurá vědci konečně vymysleli jak tento problém trvale vyřešit, ovšem zadarmo to nebude. Wayne Rooney by mohl vyprávět.

Věda se ve 21. století dostává stále dále a dále a za novodobý objev se považuje objevení a aplikování techniky klonování vlasů. Na světě je spousta profesionálních laboratoří, které se tímto problémem zabývají. Střed výzkumu se nachází ve výzkumném ústavu Philadelphia v čele s Kurtem Stennem, který se na objevení této metody zapříčinil nejvíce. Do roku 2007 byla metoda testována pouze na zvířatech, kde měla velmi pozitivní účinky. Poslední 2 roky se s ní můžeme setkat i u lidí a efekt je skutečně úžasný!

Samotná metoda

Jak takové klonování vlasů vůbec probíhá? Postup je pro nás lajky poměrně jednoduchý – Odeberou se tzv. vlasové folikuly – což jsou vlasové buňky (odebírají se pomocí jemných jehliček, které na povrchu hlavy pacienta zanechají mírné důlky). Vyndané buňky se vloží do určené nádoby v laboratoři a zde po „násobení folikul“ se vkládají zpátky do důlků na pacientově hlavě. Tento proces, který představuje odběr části tkáně vlasové pokožky – která je převážně kulovitého tvaru o průměru kolem 2 milimetrů je zcela bezbolestný a narkózy není potřeba.

Nenechte se zmást lehkým popisem samotného zákroku. Pokud byste chtěli tuto metodu podstoupit, je potřeba dokonalá znalost vaší vlasové biologie, do které patří velikost vaší vlasové cibulky (folikuly), dříku a množství keratinu obsaženého ve vašich vlasech. Před samotným zákrokem Vás tedy čeká spousty nejrůznějších vyšetření.

Wayne Rooney

Jasný příklad může být fotbalista Wayne Rooney, kterého celý život trápil nedostatek vlasů. Pětadvacetiletý fotbalista se nechtěl smířit s nedostatkem vlasů a podstoupil tento zákrok, za který zaplatil v přepočtu přes 1 milión korun. U Rooneyho byla použita nová metoda přenosu a klonování folikul ve skupinách po čtyřech kusech.

Kde a za kolik

Pokud Vás tedy trápí vypadání vlasů či jejich řídnutí a nechcete se s tímto problémem smířit, klonování je ta nejúčinnější volba. Bohužel u nás v České republice ještě neexistuje klinika, ve které se tento zákrok provádí. Cena se odvíjí od samotného počtu folikul – v průměru si připravte kolem 400 tisíc.

Read more

Local News