Ken Block – člověk, nebo motorová součástka?

Share

Pokud jste fandové motorismu, tak je Vám toto jméno jistě známé. Pokud ne, tak je Vám jistě také známé. Ken Block je mnohými fandy považován za nejlepšího freestyle jezdce, který dokáže ukočírovat vše, co má 4 kola.

Pro nezasvěcené

Ken Block se narodil v USA (Kalifornie) v roce 1967 (45let). Patří ke spoluzakladatelům světové značky DC Shoes a zúčastnil/zúčastňuje se mnoha sportovních událostí v mnoha sportovních odvětví – ať už skateboarding, snowboarding, motokros či Rallye.

Zázračný již od útlého věku

Samotný Ken byl již od útlého věku podle slov svých vrstevníků „zázračné dítě“ vynikal ve všech sportovních aktivitách, obzvláště poté v Freestyle odvětví jako skateboarding, snowboarding či motokáry.

Jak čas ubíhal Block se začal ubírat směrem závodníka – převážně poté v oblastí Rallye. Ovšem svojí profesionální kariéru nastartoval až v roce 2005, kdy se dostal na soupisku týmu Vermont SportsCar. Hned zprvu si oblíbil auto Subaru WRX. Během jeho prvních sezón neustále rostl jeho talent a čím dál tím častěji se začal umísťovat na stupni vítězů. Na závěr jeho první sezóny získal ocenění nejlepšího nováčka roku.

Travis Pastrana

Rok co rok stoupal žebříčky Block stále výše a výše a v roce 2006 po seznámení se svým spolujezdcem Travisem Pastranou, podepsal novou smlouvu se Subaru. Tohoto roku se také poprvé zůčastnil X Games.

O 2 roky později poté Ken Block vyhrál popáté v řadě „Rally in the 100 Acre Wood“ a přepsal dějiny, když překonal Johna Buffuma.

DC

Block založil firmu DC s kamarádem Damonem Wayem. Hned zprvu se s firmy stala populární „továrna“ na freestyle obuv zejména pro Skateboardisty. Roku 2004 byla firma DC odkoupena firmou s miliardovým základem – Quiksilver. Dnes je značka DC Shoes symbolem pro kvalitní obuv a oblečení určené pro extrémní sporty.

Gymkhána – San Francisco

Jeho zbraní je parkovací brzda a jeho revírem, tedy spíše disciplínou gymkhána. 
Gymkhána je známa jako jeho v současnosti poslední počin a že se sakra vyvedl. Block se vrhl do uliček San Francisca ve své Fiestě a nutno říct, že jí dal co proto. Jelo se na uzavřené trati s vyloučením běžného provozu. Vozy slavné lanovky, tentokrát ovšem ve formě jakýchsi autobusů a nikoli tramvají se pohybovaly a Ken předváděl své umění také mezi nimi. Samotná akce je plná skoků, přesných driftů a dokonalých závodnických fines.
 

Řádění v San Franciscu

Read more

Local News