Kdy je ten správný čas na změnu práce?

Share

Změna práce je velký životní krok, který může a nemusí znamenat problém. Pakliže nemáte potencionálním zaměstnavatelům moc co nabídnout, může se z hledání práce stát skličující činnost. Ze strachu, že nenajdete práci, tak zůstáváte stále na jednom místě přesto, že s ním nejste spokojeni.

Jsou však chvíle, kdy je prostě třeba dát na změnu a z práce odejít. Jaké situace to jsou? 

Nabídky práce pro ty, kteří skutečně chtějí pracovat, jsou, a to i navzdory neustále skloňované krizi. Proto je lepší práci změnit, než se dlouhodobě trápit na jednom nevyhovujícím místě.

Necítíte se dostatečně ocenění

Peníze jsou pro mnohé tím největším důvodem, proč v práci zůstávají. Finanční a jiné ocenění hrají v každé práci snad tu nejdůležitější roli. V případě, že dostáváte peněz málo a necítíte se dostatečně ohodnoceni, odrazí se to na vašem přístupu k práci. Což ve výsledku povede k začarovanému kruhu, kdy vy do své práce nebudete dávat maximum a nadřízení tak nebudou vidět žádný důvod k přidání.

Zeptejte se, co můžete pro zvýšení platu udělat. Pakliže nebude možnost, jak vyššího ohodnocení dosáhnout, uvažujte o změně společnosti. 

Nevyhovuje vám váš pracovní kolektiv

Možná jste ve své práci spokojení, možná vás i baví, ale váš pracovní kolektiv vám každý den všechnu tu radost z udělaného, vytvořeného kazí. Pakliže není možné se častému kontaktu s nepříjemnými kolegy vyhnout, zvažte své možnosti. Někdy je možné napravit vztahy domluvou přímo se spolupracovníky nebo s nadřízeným.

Pokud tlak ani tak nepoleví, je vhodné poohlédnout se po nové práci jinde, kde vám celý tým sedne více. 

Stres je váš denní chleba

Asi každý už někdy zažil příšerný pracovní týden, kdy nestíhal a povinnosti se něj valily ze všech stran. Pokud toto zažíváte každý den v měsíci, je načase porozhlédnout se po méně stresové práci.

Dlouhodobý stres nesvědčí vašemu výkonu, osobním životu i zdravotním stavu. A za ty komplikace to jednoduše nestojí. 

Změnily se vám životní priority

Když jste nastupovali na aktuální pracovní pozici, možná jste měli čerstvě po studiu, hlavu plnou naivních ideálů a plánů. Nyní to můžete vidět vše jinak. Zejména s příchodem dětí se priority pracující člověka změní. Přesčasy a služební cesty, které byly dříve vítanou změnou, jsou nyní na obtíž.

Zamyslete se, zda by se dala práce nějak upravit, aby to vyhovovalo vám i zaměstnavateli. Pokud nadřízení vaši situaci nepochopí, je třeba odejít. 

Už vás to nebaví/nenaplňuje

Pokud v práci děláte čas od času něco, co vás nebaví, rozhodně to neznamená, že vás práce nenaplňuje. Ovšem v případě, že se po celý pracovní čas vyloženě nudíte nebo se do všeho nutíte, možná jste na špatném místě.

I když se může zdát, že jde o maličkost, uvědomte si, že v práci strávíte třetinu svého života. Vážně jí chcete strávit nudou a přemáháním se? 

Hledání práce

Pokud jste se ve zmíněných příkladech našli, není třeba se nijak ukvapovat. Podívejte se na aktuální nabídky práce, zhodnoťte svou situaci a rozhodněte se, zda v práci zůstat, nebo kariérní a tedy i osobní štěstí hledat jinde.

Read more

Local News