Káva nás dělá více náchylné na přesvědčování

Share

Osmdesát procent lidí v České republice jsou umírněnými uživateli psychoaktivní drogy – kofeinu. Ze všech účinků, které o kávě víme – zvýšená pozornost, bdělost, poznávání – je nejhorší náchylnost k přesvědčování druhými.

Tato skutečnost byla dokázána ve studii Perla Martina a jeho kolegů na univerzitě v Queenslandu v Austrálii. V jejich experimentu se snažili přesvědčit účastníky o změně názorů na dobrovolnou smrt – eutanázii.

Účastníkům bylo řečeno, že někteří účastníci experimentu jsou pro eutanázii a někteří proti. Ve skutečnosti byli však všichni vybráni ze stejného důvodu – byli pro, chtěli eutanázii zlegalizovat. Experimentátoři je chtěli přesvědčit o opaku.

Seřizování myslí

Před pokusem experimentátoři ovlivnili pokusné osoby kávou. Polovině skupiny byla dána káva s kofeinem, druhé bez kofeinu. Ani vědci ani pokusné osoby nevěděly, kdo jakou kávu měl. Pouze vedoucí projektu. Následně jim bylo dáno k přečtení šest příběhů, které jim měly nahlodat mysl a přesvědčit je, že eutanázie je špatná.

Když se nakonec zeptali na jejich postoj k eutanázii, tak ti, kteří vypili kávu s kofeinem, byli více ovlivněni, než ti, kteří ji měli bez kofeinu. Následně měli ještě vyjádřit svůj názor k potratům. Předpokládalo se, že když pokusné osoby zamítnou eutanázii, myšlenka se rozšíří i na témata podobná. A přesně to se stalo. Přesvědčivé příběhy o smrti se u konzumentů kofeinu roznesly i na myšlenku potratu.

Dávejte pozor!

Proč se tak stalo? Co je na kofeinu tak zvláštního, že nám otevře mysl a dokáže nás přesvědčit?

Informace, která nás má v normálním stavu (bez kofeinu) přesvědčit, námi často projde bez většího povšimnutí. Je to kvůli tomu, že jsme nesoustředění a nechce se nám příliš zapojovat mozek. Zvýšením hladiny kofeinu v těle nám mysl, jak všichni víme, zbystří.

Příchozí zprávy zpracováváme důkladněji, což vede k větší náchylnosti na přesvědčování.
Co z toho tedy vyplývá? U jednání s obchodním partnerem nejdříve počkejte, než vypije svou kávu a teprve poté mu dávejte své neodolatelné nabídky. Sami si pak dejte pouze ovocný čaj.

Read more

Local News