James Bond slaví 50 let od prvního filmu

Share

Na podzim to bude přesně 50 let od premiéry prvního filmu s agentem 007, který je stále velmi populární a má miliony fanoušků po celém světě. V říjnu roku 2012 bude mít premiéru již třiadvacátá bondovka s názvem „Skyfall“.

A zrodila se legenda

„Jmenuji se Bond. James Bond.“ Nebo „Vodka Martini. Protřepat, nemíchat.“ Kdo by neznal tyhle hlášky, které patří dost možná k těm nejslavnějším v celém filmovém průmyslu. Britský agent 007 je dobrodruh a elegán, který bojuje za Její veličenstvo, díky svým misím obletěl celý svět a v jeho náručí skončily ty nejkrásnější dívky a ženy.

Nápad na tuto postavu se zrodil v 50. letech v hlavě novináře a námořního důstojníka Iana Fleminga. Jeho první román se jmenoval „Casino Royale“. Filmového zpracování se dočkal až v r. 2006 a neohroženého agenta ztvárnil Daniel Craig, který je této postavě zatím věrný dodnes. Za dobrodružství s Jamesem Bondem si Fleming koupil vilu na Jamaice, která se jmenovala „Goldeneye“. Na jeho památku byla tak pojmenována i slavná bondovka s Piercem Brosnanem v devadesátých letech.

Filmové začátky se sirem Connerym

Jistě si vzpomenete, že prvním Jamesem Bondem na filmovém plátně byl Skot, dnes sir, Sean Connery. Fleming ho kvůli jeho původu nejprve odmítal (neboť Bond byl Angličan), ale později změnil názor. Tvůrci si ke zfilmování vybrali román „Dr. No“ a rozpočet činil milion dolarů. Film nakonec vydělal neskutečných 59 milionů dolarů. Následoval jeden film za druhým a role agenta 007 Conneryho vynesla do hereckého nebe. Později mu začala vadit, neboť na něj fanoušci volali jeho filmovým jménem, nikoli skutečným. Celý svět si zamiloval šarmantního elegána, kouřícího cigarety, nosícího klobouk a na prsou pistoli Walter PPK.

Začaly se vyrábět i hračky s Jamesem Bondem a kult k této postavě byl na světě. Toho se bohužel už nedožil Ian Fleming, který měsíc před premiérou třetího filmu umírá.

Vývoj Jamese Bonda

Filmy s agentem 007 byly vždycky módní záležitostí a nabízely divákům především zábavu. Fantazie producenta Alberta Broccoliho a jeho „poddaných“ neznala mezí, dávali Bondovi do rukou nejmodernější technologie, utopické hračky jako např. laser v hodinkách nebo nerozbitné auto. Odklon od Flemingova literárního pojetí můžeme zaznamenat hlavně od 70. let až do r. 2006, kdy se role ujal Daniel Craig. Bond se tak díky němu stal daleko reálnějším hrdinou, je tvrdší, tolik už nevtipkuje a musí se spoléhat sám na sebe, nikoli jen na technické vymoženosti oddělení „Q“, co mu předtím mnohdy zachránily život.

Ve filmech s Britem Rogerem Moorem (který ztvárnil Bonda celkem sedmkrát) najdeme oproti starším snímkům více humoru a nadhledu, dokonce i parodie (ve scéně filmu „Moonraker“, kde jede Bond na koni, slyšíme v pozadí hudební motiv z westernu „Sedm statečných“). Sled už možná absurdních momentů vyvrcholil právě ve snímku „Moonraker“ na konci 70. let, kdy tvůrci poslali agenta na cestu do vesmíru. V 80. letech bylo hlavním cílem vrátit Bonda „zpátky na zem“, udělat z něj drsnějšího hrdinu a přiblížit se tehdejšímu novému pojetí akčního filmu. Brit Timothy Dalton natočil bezpochyby nejostřejší film z celé série, „Povolení zabíjet“, který ale Bonda „zabil“ na dalších šest let, než se objevil Pierce Brosnan a kult agenta 007 byl po krátké pauze znovu vzkříšen.

Bondgirls

Jak se Bond s postupem času měnil, střídaly se i typy žen po jeho boku. 60. letům vévodily spíše naivní blondýny typu Bridget Bardotte. Největší úspěch zaznamenala švýcarská herečka Ursula Andress, sex symbol šesté dekády minulého století. Scénu, ve které se vynoří z moře v bílých bikinách, můžeme dnes považovat za legendární.

V Bondově náručí končily ale i krásky exotické, Japonky, černošky… V jednom z filmů se do něj zamilovala dokonce i cellistka z Bratislavy. Od konce 70. let se vedle něj začaly objevovat ženy čím dál tím více emancipovanější, které mu byly rovnocenným partnerem v boji. Za zmínku stojí např. poslední film s Piercem Brosnanem „Dnes neumírej“, kde se jeho „parťákem“ stala „čokoládová“ svůdkyně Halle Berry, coby agentka CIA. K dalším populárním bondgirls bezpochyby patří i polská modelka Izabella Scorupco, Američanka Denise Richards nebo Britka Jane Seymour, která se v televizi proslavila zejména jako doktorka Quinnová.

Hity 007

Každý film ze série (kromě prvního) obsahuje titulní písničku, o kterou se vždycky postaraly naprosté špičky svého oboru. Najdeme tu taková jména jako Tom Jones, Louis Armstrong, Paul McCartney (ten byl za skladbu „Live And Let Die“ dokonce nominován na Oscara), Sheryl Crow nebo Madonna. Patrně nejúspěšnější se stala písnička „Goldeneye“, na které se podílel i Bono ze skupiny U2 a nazpívala ji Tina Turner.

Ne každá mise Jamese Bonda ze strany diváků končila úspěchem, ale agent 007 tu s námi pořád zůstává dál. Zatím poslední film „Quantum Of Solace“ vydělal přes 586 milionů dolarů a všichni netrpělivě očekávají další pokračování. Pro Jamese Bonda tedy „zítřek nikdy neumírá“.

Read more

Local News