Jamajka – Země výherkyň Miss World

Share

Řekne-li se Jamajka, většině lidí se okamžitě vybaví hudební styl reagee a Bob Marley coby jeho největší hvězda, proslavený jamajský rum, romantizovaná pirátská minulost ostrova nebo třeba špičkoví atleti. Sportovci ale nejsou jediní reprezentanti Jamajky, kteří ve světě sbírají ocenění a přinášejí své vlasti slávu a věhlas. Jamajka je také jednou z nejúspěšnějších zemí v nejstarší mezinárodní soutěži krásy, Miss World, jejíž první ročník se konal již v roce 1951. Až vyrazíte na svoji další cestu do exotiky, nezapomeňte se proto stavit na Jamajce a posoudit krásu místních žen na vlastní oči. 

Krásky z Jamajky

První dva tituly z let 1951 a 1952 braly zástupkyně Švédska, po kterých následovaly dívky z Francie, Venezuely, Egypta a dalších zemí. Ani Jamajčané ale nemuseli dlouho čekat a v roce 1963 se mohli obyvatelé tohoto karibského ostrova radovat poprvé. Prví jamajskou vítězkou Miss World se stala tehdy dvacetiletá kráska Carole Joan Crawfordová. Její vítězství vyvolalo na Jamajce obrovské nadšení a Carole vítaly po návratu tisíce lidí. Vláda navíc nechala vydat speciální edici poštovních známek s jejím portrétem.

Oslavy si Jamajčané zopakovali v roce 1976, když titul získala Cindy Breakspeareová, jazzová muzikantka a po nějakou dobu i partnerka Boba Marleyho, se kterým má syna Damiana. Třetí a zatím poslední jamajskou vítězkou Miss World se v roce 1993 stala pozdější politička, poslankyně a ministryně jamajské vlády Lisa Hannaová.

Jamajka jako velmoc krásy

Tři tituly Miss World dělají z Jamajky jednu z nejúspěšnějších zemí v soutěži. Podobně úspěšnou bilanci má vzhledem k počtu obyvatel, který je na Jamajce menší než tři miliony, již pouze Island. V absolutním srovnání se pře Jamajku dostaly pouze mnohem větší země jako Venezuela, Indie či Velká Británie.

Jamajka je nádhernou zemí, jejíž kouzlo se odráží i v tvářích místních žen. Nezní vám dovolená na Jamajce jako dobrý nápad?

Read more

Local News