Jaký protein zvolit?

Share

Představíme-li si naše tělo jako divadelní jeviště, proteiny zde hrají jednu z hlavních rolí. Z proteinů se skládá veškerá svalová hmota, proteiny jsou zdrojem aminokyselin důležitých pro náš metabolismus apod. Proteiny samozřejmě přijímáme přirozenou cestou z potravy, vhodné jsou v tomto ohledu např. ryby, hovězí a vepřové maso či luštěniny. V některých případech je ale třeba příjem proteinů navýšit prostřednictvím konzumace doplňků. Sportovci a lidé v tréninku do této kategorie samozřejmě spadají také. Trh s proteinovými doplňky pro sportovce je však přesycen nejrůznějšími nabídkami, ze kterých není pro někoho, kdo se v problematice tolik neorientuje, snadné si vybrat. Následující text se zaměří na skupinu proteinů, která patří mezi nejrozšířenější a které jsou obecně považovány za jedny z nejlepších – syrovátkové proteiny. 

Syrovátka je de-facto směsí různých typů proteinů, minerálních látek, lipidů, vitamínů a dalších látek. Díky vývoji poznání a rozvoji technologií zpracování syrovátky jsou dnes na trhu dostupné tři základní typy syrovátkového proteinu označované jako hydrolyzát, izolát a koncentrát.

Koncentrát

Prvním typem potravinového doplňku založeného na syrovátkovém proteinu je koncentrát. Ten obsahuje 50-80 % syrovátkových proteinů (kvalitní výrobky by jich však měly obsahovat alespoň 65 %) v kombinaci s laktózou a tuky. Jeho použití je především coby doplňku stravy při nedostatku bílkovin a v objemové fázi tréninku (cca 45 minut po cvičení). V koncentrátu jsou zastoupeny i sacharidy, díky nimž má poměrně příjemnou chuť.

Izolát

Setkat se lze i s tzv. syrovátkovým izolátem. V tomto případě se jedná o produkt, jehož obsah bílkovin je vyšší než 80 %. V porovnání s koncentrátem má izolát čistší složení, tj. obsahuje méně tuků a laktózy, stejně jako vitamínů a minerálů. Při tréninku lze jeho konzumaci doporučit především v jeho rýsovacích fázích. Využití nalezne také v dietách a při obecném nedostatku bílkovin.

Hydrolyzát

Poslední formou syrovátkového proteinu je tzv. hydrolyzát považovaný za jeho vrcholnou formu. Oproti izolátu, jehož dalším zpracováním vzniká, je lépe vstřebatelný a velmi vhodný pro podporu nárůstu svalové hmoty i regenerace po výkonu. Mezi jeho nevýhody patří hořká chuť a vyšší cena, jde-li vám však skutečně jen o výkon, jedná se o nejlepší volbu.

 

Read more

Local News