Jaké jsou výhody LED diod a proč se jich nemusíme bát?

Share

Svítit, nebo nesvítit? S rozvojem LED technologie je odpověď na tuto otázku zase o něco jednodušší. LED žárovky i LED obrazovky nám pomáhají šetřit elektrický proud a přitom už kvalitativně předběhly své předchůdce. Jaké další vlastnosti mají a jak je to s jejich vlivem na lidské zdraví?

Dioda vyzařující světlo (Light Emitting Diode) neboli LED je efektivní světelný zdroj měnící energii přímo na světlo bez zbytečných ztrát a přebytečného vzniku tepla. LED jsou použitelné prakticky ve všech zařízeních vysílajících světlo. Diody se používají v žárovkách do domácností i do auta nebo k podsvícení obrazovek LED monitorů a televizí.

Televize, monitory, billboardy

Jako první začala LED technologii u televizí používat firma Samsung. Kromě úspory energie a delší životnosti patří mezi přednosti těchto televizí také jasnější obraz a vyšší kontrastní poměr. Televize se také díky nové technologii začaly vyrábět v ještě tenčím provedení, než tomu bylo dříve.

Divácký zážitek dnes umocňují prohnuté OLED televize nebo nejnověji technologie QLED s ještě jasnějším barevným podáním. Podobně úspěšné jako televize jsou počítačové LED monitory. Díky dobré viditelnosti na slunci se LED zobrazovací technologie obvykle používají ve venkovním prostředí na billboardy, velkoplošné panely a jiné exteriérové obrazovky.

LED žárovky

Žárovky s LED diodami jsou nejvýhodnější v celé kategorii úsporných žárovek, kam patří také halogenové žárovky nebo tzv. kompaktní žárovky. Ty mají sice nižší pořizovací cenu, hodinová spotřeba a průměrná cena za rok svícení se ale pohybuje někde mezi klasickými „neúspornými“ a LED žárovkami.

LED žárovkám nevadí časté spínání. Problémem by nemělo být časté rozsvícení a zhasnutí, ani krátká doba svícení. Na rozdíl od jiných úsporných zářivek nemají LED při rozsvícení vyšší spotřebu.

Jsou také šetrnější i k životnímu prostředí – na hodinu jejich svícení se spotřebuje méně neobnovitelných zdrojů a vyprodukuje méně CO2. Na rozdíl od kompaktních úsporných žárovek neobsahují vysoce škodlivou rtuť, která je nebezpečná při rozbití i neekologickém uložení doslouživších žárovek na skládku.

Než vyrazíte na nákup

Na trhu se setkáte s LED žárovkami různého rozptylu, barvy i svítivosti. Vhodný rozptyl světla, který bývá uvedený ve stupních, je pro každou místnost jiný. Podobně jasnější nebo hřejivější světlo ovlivníte výběrem podle termodynamické teploty – tedy tím, kolik je na krabičce žárovky uvedeno kelvinů. Hodnoty kolem 3 až 4 tisíc kelvinů znamenají teplejší odstín, vyšší hodnoty spíše chladnější. Světelný tok se uvádí v jednotce lumen (lm). Svítivost LED žárovek se pohybuje ve stovkách až tisících lm.

A jak to vypadá s reálnou cenou? V obchodě utratíte za novou LED žárovku nejméně kolem 50 Kč, jinak si ale nejlevnější LED žárovky zaslouží své označení na základě jiných parametrů, než je cena v obchodě. Třeba díky výši spotřeby za hodinové svícení nebo díky poměru ceny a své světelné účinnosti.

Nejrozšířenější jsou hlavně LED žárovky E27. Menší a používané u méně výkonných světelných zdrojů jsou LED žárovky E14. Velké zastoupení na trhu mají především LED žárovky firem Philips a Panasonic.

Škodlivost LED žárovek

Hlavně v médiích proběhla diskuze o škodlivosti LED žárovek v souvislosti se studeným světlem. To opravdu nemá nejlepší účinky na lidské zdraví a nemělo by se používat před spaním. Proto by se například do koupelen nebo ložnic měly umísťovat žárovky v teplých barvách. Typu žárovek jako takového se ale problém vůbec netýká. Umělé osvětlení na lidský organismus nemá dobrý vliv obecně a některé jiné typy žárovek si v tomto ohledu stojí ještě hůře.

Žárovky s LED diodami jsou tím nejúspornějším typem, kterému nevadí ani časté spínání.

LED technologie se využívají v žárovkách, televizích i velkoplošných obrazovkách.

Read more

Local News