Jaké jsou třídy oceli?

Share

Tento článek poskytuje přehled o třídách oceli, vysvětluje, jak jsou klasifikovány a jak se liší v jejich složení a vlastnostech. Zjistěte, která třída oceli je nejvhodnější pro vaše projekty. Existuje několik systémů pro klasifikaci oceli, ale nejčastěji používaným je systém Americké společnosti pro testování a materiály (ASTM). Podle ASTM se oceli dělí do několika tříd, z nichž některé jsou:

  • Třída 1: oceli s nízkým obsahem uhlíku (např. oceli pro výrobu nádobí na jídlo)
  • Třída 2: oceli s vysokým obsahem uhlíku (např. oceli pro výrobu nožů)
  • Třída 3: oceli s nízkolegovanými prvky (např. oceli pro výrobu mostů a dalších konstrukcí)
  • Třída 4: oceli s vysokolegovanými prvky (např. nerezové oceli)
  • Třída 5: oceli pro speciální účely (např. oceli pro výrobu tryskových motorů)

Další systémy pro klasifikaci oceli jsou např. systém Evropské normy EN nebo systém Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO).

Jaká ocel se nejčastěji prodává?

Nejčastěji prodávaná ocel závisí na použití a potřebách konkrétního odvětví. Nicméně, nejvíce vyráběnou ocelovou slitinou na světě je uhlíková ocel, která se používá v mnoha různých průmyslových odvětvích, jako jsou stavebnictví, výroba nástrojů, automobilový průmysl a další.

Kdo je největší producent oceli?

Podle statistik Světové ocelářské asociace (World Steel Association) je největším producentem oceli na světě Čína, která v roce 2021 vyrobila 1,22 miliardy tun oceli. Dalšími velkými producenty jsou Indie, Japonsko, Spojené státy a Rusko.

Mezi další významné producenty oceli patří Jižní Korea, Německo, Turecko, Brazílie, Írán a Ukrajina. Celkově se ocel vyrábí v mnoha zemích po celém světě a její výroba je jedním z klíčových průmyslových odvětví.

TIP: Hliník je měkčí a má nižší pevnost než ocel. Je však lehčí a má vynikající korozní odolnost, což ho činí ideálním pro použití v odvětvích, která vyžadují nízkou hmotnost a odolnost vůči živlům. Nejoblíbenější jsou hliníkové profily, ale zajímavé je i použití u hliníkových plechů.

Kdo nejvíce potřebuje ocel? Které firmy

Ocel se používá v mnoha odvětvích průmyslu, jako je automobilový průmysl, stavebnictví, lodní průmysl, energetika a mnoho dalších. Mezi největší producenty a spotřebitele oceli patří společnosti jako ArcelorMittal, China Baowu Steel Group, HBIS Group, POSCO, Nippon Steel Corporation, Tata Steel, JFE Steel Corporation a další. Tyto společnosti mají obvykle značné výrobní kapacity a vyrábějí a prodávají ocel po celém světě.

Read more

Local News