Jak vybrat mobilní telefon?

Share

Potřebujete nový mobilní telefon? A už víte, co od něj očekáváte? Možná by bylo fajn si na kus papíru napsat pár požadavků, které by Váš nový mobil měl splňovat. Tak například, zdali chcete mobil s dotykovým displejem nebo tlačítkový, přičemž přichází na řadu výběr mezi smartphonem s operačním systémem a chytrým telefonem, dále jakou značku mobilního telefonu požadujete a velikost rozlišení fotoaparátu, velikost externí a interní paměti… To všechno jsou důležité věci, kterými se řídit. Klasický telefon bude zvládat základní funkce jako volání, SMS, MMS, budík, kalkulačku… Nelze ale jeho funkčnost rozšířit tak, jako je tomu u tzv. chytrých telefonů a přizpůsobit ho tak svým potřebám.

V dnešní době si lze vybrat i z velké nabídky operačních systémů telefonu, jako je Android, Symbian, Windows Mobile, iOS… Co se týče vysvětlení ohledně rozdílu mezi jednotlivými systémy, začnu asi takto: Android je operační systém firmy Linux, který dnes používá velká většina mobilních telefonů. Symbian je záležitostí firmy Nokia, která se postupem času stala jediným uživatelem tohoto operačního systému z řad mobilních telefonů. Windows Mobile je operační systém společnosti Microsoft, zakládající na vzhledu počítačového systému Windows. iOS je operační systém společnosti Apple INC, s původním použitím výhradně pro iPhone, později však přešel i k iPod Touch a iPad. V podstatě se dá říct, že v dnešní době o kvalitě telefonu rozhoduje operační systém a to na základě vzhledu, rychlosti, funkčnosti a uživatelské přístupnosti. Na místě však je zvážit i již zmiňovanou velikost paměti a její případné rozšíření, dále rozlišení fotoaparátu, kdy se řídíme počtem megapixelů s diodovým nebo xenonovým bleskem, je také dobré si všimnout, zdali telefon nabízí natáčení v HD kvalitě, automatické zaostření či stabilizátor obrazu. Připojení pomocí Wi-Fi nebo sdílení souborů pomocí Bluetooth, důležité například pro handsfree v autě.

Posledním bodem, jak vybrat mobilní telefon, se stává cena. Klasické mobilní telefony dnes seženete do dvou tisíc, tzv. lepší telefony, neboli smartphony, se pohybují od třech tisíc a výše až do dalo by se říct astronomických pětadvaceti tisíc, kde už můžeme očekávat luxus a komfort, ovšem jedná se o manažerské telefony určené především pro práci. Také by nebylo na škodu si před koupí telefonu prohlédnout recenze na některé mobilní telefony.

Read more

Local News