Jak vybírat záclony

Share

Záclony jsou prvkem, který dělá byt domovem. Díky záclonám je interiér výrazně útulnější a teplejší, kromě toho poskytují obyvatelům bytu nezbytné soukromí. Jak ale takovou záclonu vybírat? Určení správné velikosti záclony může pro někoho, kdo jí kupuje poprvé, činit určitý problém. Velikost záclony totiž přímo neodpovídá velikosti okna, které má zakrývat. Na co se tedy při výběru záclony soustředit?

Výška záclony

Při výběru záclony je třeba počítat s tím, že musí okno přesahovat jak v šířce, tak ve výšce. Záclona, která by okno nepřesahovala, by působila nepřirozeně a okno by opticky zmenšovala. V první řadě je však třeba si ujasnit, co od záclony chceme.

Má být záclona visící z konzole nad oknem dosahovat pouze lehce pod parapet, anebo má dosahovat až k zemi? Podle odpovědi na tuto otázku lze snadno určit výšku záclony. Tu změříte jako vzdálenost konzole a místa, kam má záclona dosahovat, ať již se jedná o parapet nebo výška kousek nad podlahou.

Šířka záclony

Určit správnou šířku záclony bývá o něco obtížnější. Je totiž třeba počítat nejen s přesahem na obou stranách (2 x 10 cm), ale také s nařasením záclony. Nařasení záclony jí dodává přirozený vzhled. Záleží však na tom, zda má záclona výrazný vzorek či nikoliv. Vzorkovanou záclonu není třeba řasit tolik jako tu bez vzorku. V obou případech však vycházejte z pravidla, které praví, že šířka záclony by měla dosahovat dvojnásobku šířky okna. V případě vzorkované záclony lze trochu ubrat (ne však více než 10 %), v případě záclony bez vzorku je naopak na místě trochu přidat.

Cena a další parametry

Vzhled, odstín a vzorek záclon jsou čistě na vkusu kupujícího, jeho požadavcích i možnostech. Měly by samozřejmě stylově odpovídat dosavadnímu zařízení bytu.

Pokud chcete na výběru záclony ušetřit, potom se zajímejte o slevové akce a kupony. Díky nim lze ušetřit zajímavé peníze. Začít můžete např. s výhodným slevovým kuponem 4home.

Zdroj obrázku:
BenPongsak / Shutterstock.com

Read more

Local News