Jak se obléct na pořádný výšlap do hor

Share

Chystáte-li se na výšlap do hor, měli byste znát základní principy pro oblékání do horských podmínek. Protože se říká, že štěstí přeje připraveným. Počasí v horách je totiž nevyzpytatelné, jak každý rok varují odborníci i horská služba. Pojďme se podívat na to, jak se správně na pořádný výšlap obléci a na co byste neměli zapomenout.

Základem je správná obuv

Klíčem k jakémukoliv úspěšnému výšlapu jsou kvalitní boty, které náročnosti terénu musí odpovídat. Nejlepší treková obuv je na pořádný výšlap ta, která chrání i váš kotník. Kotníkové pohorky totiž chrání před pádem a možným zraněním, protože zabraňují podvrtnutí kotníku. Podstatné je, aby pevně držela bota na vaší noze. Důležitou vlastností bot na pořádný výšlap je také voděodolnost, kterou umocníte tím, že boty před výšlapem poctivě naimpregnujete kvalitním přípravkem. Zajistíte si tak suché nohy a zároveň prodloužíte životnost bot.

Obuv by vás neměla tlačit na palcích u nohou, ale nesmí být příliš volná, aby v ní noha neklouzala. Kvalitní obuv ale není vše, co je potřeba. Důležitý prvek zastupují kvalitní ponožky, které by měly být rozhodně vyšší, aby zakryly i kotníky.

Oblečení na výšlap

To, jak se obléknete, rozhoduje zejména počasí. Obecným principem ovšem je tak zvaný princip cibule, tedy obléci se do více vrstev, které si případně můžete svléci. Díky více vrstvám mezi nimi dokáže proudit vzduch a vy si můžete pocitovou teplotu sami regulovat.

Jako první vrstva by mělo být vždy funkční prádlo. Tato vrstva plní funkci odvaděče potu směrem od kůže, zároveň ale tělo zahřeje. Prádlo by mělo být přiléhavé k tělu a jsou obecně doporučovány spíše funkční materiály, než oblečení z čisté bavlny. Druhá vrstva slouží také jako odvod potu, ale zároveň jako izolant, který dokáže udržovat vytvořené teplo u těla. Svrchní vrstva má plnit účel ochrany před větrem a deštěm, protože na vrcholcích hor často výrazně fouká a taková vrstva je často nezbytností. Co se týká spodní části těla, kalhoty by měly být ideálně nepropustné a dobře prodyšné. Klíčovou vlastností pro kalhoty je také pružnost, aby vás neomezovaly v extrémnějších pohybech v terénu.

Volba batohu

Bude-li váš trek na jeden den, dostačující bude batoh do objemu 20 litrů. Podstatné je, aby se do něj vešlo vše potřebné, včetně vrstev oblečení, jídla a pití. U delších výšlapů, které jsou plánované na více dní, jistě využijete batohy také o objemu 35 až 60 litrů. Nutnou vlastností batohu na výšlap je bezesporu bederní popruh, který zajistí to, aby batoh dobře seděl v zádech i ramenou. Zátěž se tak více rozloží a poskytne tak úlevu ramenům a hrudní páteři. Užitečným prvkem jsou zabudované pláštěnky na batoh.

Příprava zásob jídla a pití

Při jednodenních výšlapech se stravování často řeší restaurací na vrcholu, která zastoupí velmi účinnou formu motivace. Pro vícedenní výšlapy nebo takové výšlapy, kdy víte, že nepotkáte žádné občerstvení, je nezbytné připravit si zásoby jídla.

Na delší treky se vždy hodí se nějakým pokrmem zahřát. Polévky mohou být ideálním řešením, kdy není potřeba nic krájet a zároveň vás jídlo zasytí. Je však nutné myslet na místo v batohu a na váhu. Zaměřit byste se tak měli na potraviny, které jsou lehké a prostorově nenáročné. Zároveň vám dodají dost energie, jako například oříšky a semínka, čokolády, sušené maso nebo oblíbená volba energetické tyčinky. Životně důležitou je samozřejmě zásoba vody. Minimálně kalkulujte se 2 litry za den na osobu a k tomu se vždy hodí termoska s horkým čajem v chladnějších měsících.

Věci, které byste měli mít s sebou zabalené

Bez některých předmětů se na horách neobejdete a měli byste být připraveni na všechny možné situace. Základní jsou:

  • lékárnička, ve které by měly být minimálně náplasti, obinadlo a obvazy, dezinfekce, prášky na bolest, sterilní rukavice;
  • KPZ, tedy krabička poslední záchrany, kde nesmí chybět sirky, kapesní nůž, provázek, izolepa, tužka a papír;
  • kapesníky a vlhčené ubrousky;
  • čelovka pro případ, že byste se vraceli později, než jste plánovali a ideálně náhradní baterie;
  • powerbanka jistě také přijde v krajních situacích vhod;
  • pro slunečné počasí krém s UV filtrem a sluneční brýle;
  • hotovost, ta se může totiž hodit vždycky.

Samozřejmě s každým výšlapem se člověk poučí, co si má na příští trek do batohu přibalit nebo naopak. Aby takové chyby příliš neuškodily, jistě je dobré cestu předem důkladně promyslet.

Read more

Local News