Jak poznat kvalitní víno?

Share

Co je to vlastně kvalitní víno? Je to víno, které nám zkrátka jenom chutná nebo to musí být láhev, jejíž cena se pohybuje v řádu několika set či tisíců korun a je ověnčena vinařskými cenami? Podle odborníků na víno je pravda někde mezi tím. Určitě nemůžete počítat s tím, že víno ze supermarketu, za které zaplatíte sedmdesát, osmdesát korun je skutečně kvalitní. Pokud se totiž podíváme jen na pořizovací cenu nikterak výjimečného vína, nedostaneme se na částku nižší než nějakých sedmdesát korun. Kde je nějaký výdělek pro vinaře? Z toho jasně vyplývá jedno, chcete-li si vychutnat láhev opravdu kvalitního vína, neměli byste do ní investovat méně než sto korun. Na druhou stranu naštěstí neplatí zcela přímá úměra, že čím vyšší cena, tím chutnější víno. Dobré bílé víno z Moravy pořídíte už za dvě stě korun.

Bílé nebo červené

Máte v úmyslu víno spárovat s nějakým domácím pokrmem a chcete, aby se jejich chuť a vůně co nejlépe snoubily? Pak mějte na paměti základní poučku: k bílým masům a rybám se lépe hodí víno bílé, kdežto k tmavému hovězímu masu pasuje lépe červené víno. Vybírat opět můžete jak z kvalitních českých vín, tak i z těch zahraničních. Dobré jméno ve světě nemají jen francouzská vína, ale zkuste pro tentokrát okoštovat víno dovezené například z Itálie, Španělska, případně Austrálie či Nového Zélandu. Za svá vína se nemusí stydět ani naši jižní sousedé.

TIP: Rozdělení vína podle druhu, kvality, cukernatosti

Užijte si bublinky

Šumivé neboli perlivé víno je specifické tím, že je v něm rozpuštěn oxid uhličitý, který vzniká při kvašení. Šumivé víno se na rozdíl od klasického vína nechává kvasit v uzavřené lahvi, takže oxid uhličitý nemá kam unikat. Mezi tato vína patří u nás velmi oblíbené sekty. Láhev dobrého sektu vás vyjde na několik set korun. Skutečným klenotem mezi šumivými víny je pak šampaňské. Víno s tímto označením musí pocházet z francouzské oblasti Champagne. Jeho pořizovací cena je o poznání vyšší, ale k výjimečné životní události přípitek pravým šampaňským patří.

Read more

Local News