Jak oblékat děti na lyžovačku?

Share

Zima je v plném proudu a spolu s ní i čas na zimní sporty. Jedním z nejvíce oblíbených je právě lyžování. Chystáte se i vy na lyžování s vašimi dětmi? Důležitým aspektem úspěšného a příjemného lyžování je i výběr správného oblečení, a to pro všechny členy rodiny. Jak správně vybrat oblečení pro lyžování pro děti?

Při oblékání dětí (nejen na zimní lyžování) samozřejmě platí, že se oblečení bude lišit od věku dítěte. Je rozdíl oblékat malé miminko, které ještě nemá dokonale vyvinutou termoregulaci a v kočárku nemá téměř žádný pohyb a rozdíl oblékat starší děti, které se již podstatně více hýbou. A na lyžování toho pohybu tedy děti mají rozhodně dost. Proto je důležité se při výběru správného oblečení na lyžování zaměřit na to, aby splňovalo tyto hlavní podmínky:

  • Děti by měly být během lyžování v teple, ale nemělo by jim být až příliš teplo.
  • Jelikož se děti na lyžování více hýbou, tím pádem se i více potí. Oblečení by proto mělo zajišťovat, že bude v suchu a odvádět pot.
  • Oblečení by mělo být pohodlné a komfortní. Nemělo by děti omezovat v pohybu a měly by se v něm cítit příjemně.
  • Důležitá je i bezpečnost. Oblečení by mělo být nezávadné a součástí výbavy na lyžování by měly být také ochranné prvky.

Při oblékání dětí (nejen) na lyžování si můžete pomoci efektivní metodou vrstvení. Mnozí ji znají i pod názvem „cibulová metoda“. Toto své neformální pojmenování si nese právem, protože jde opravdu o spojení jednotlivých vrstev, tak jak je má i cibule. Vrstvení oblečení je vhodné i z důvodu, že kdykoli můžete jednotlivé vrstvy odebírat či přidávat, dle potřeby vašeho prcka ale i venkovní teploty či povětrnostních podmínek. Spolehněte se na vrstvení i při oblékání dětí na zimní lyžování. Podívejme se společně na to, co by měly tvořit jednotlivé vrstvy a na to, jaké oblečení zvolit, aby splňovalo všechny zmíněné podmínky.

Kvalitní spodní prádlo – lyžování v teple, suchu a pohodlí

První vrstvou je spodní prádlo, dětské punčocháče a nátělník či triko s dlouhým rukávem. Všechny kousky oblečení z první vrstvy přicházejí do přímého kontaktu s dětskou pokožkou. Proto je velmi důležité, aby byly příjemné na dotek, pokožku nijak nedráždily či nezpůsobovaly děťátku diskomfort. Pohodlí zabezpečíte výběrem správných materiálů. Oblečení, jakým je spodní prádlo, dětské punčocháče či nátělníky, by mělo být vyrobeno z nezávadných materiálů, ideálně přírodních. Dobrou volbou je bavlna, která je nezávadná, nedráždí kůži a zároveň umožňuje volné proudění vzduchu. Tak se pokožka nepotí a nevznikají podráždění, svědění či nepříjemné pocity. U kousků, jako jsou dětské punčocháče, spodní prádlo ale i ponožky, trička a nátělníky se vyhněte syntetickým materiálům. Ty obsahují látky, které by mohly pokožku dítěte podráždit a způsobit tak nepohodlí během lyžování.

V případě, že váš mrňous odmítá nosit dětské punčocháče, což se u některých dětiček stává, vhodnou alternativou mohou být teplé spodky nebo legíny, hřejivé bavlněné ponožky případně podkolenky.

Výběr ponožek a dětských punčocháčů na lyžování je důležitý. Měly by zajistit, že nohy budou nejen v teple, ale také v suchu. V lyžařce se totiž dětem mohou potit nohy, a proto je dobré obléct jim něco, co saje případně odvádí pot.

Tip: V případě, že byste se obávali, že spodní prádlo nezajistí dostatečné teplo či odvádění potu, můžete stále sázet na termo prádlo. Ta vytváří tepelnou vrstvu a zároveň odvádí vlhkost.

Více tenčích vrstev – praktické a pohodlné

Další vrstvou oblečení na lyžování hřejivý svetr, rolák či mikina pro děti. I kousky jako je mikina pro děti či rolák by měly zajišťovat teplo a sucho, proto je výběr kvalitních materiálů klíčový. Bavlna je v tomto případě vhodnou volbou. Obecně je lepší na horní vrstvu těla zvolit více tenčích vrstev, které zahřejí více než jedna silnější vrstva a v případě potřeby se dají svléknout. Kombinace tenčí rolák a mikina pro děti tak může být dobrou volbou.

Vrchní vrstva – v teple i bezpečí

Zcela na vrch přichází třetí vrstva. Dítě na lyžování potřebuje overal nebo lyžařský komplet, oteplené lyžařské kalhoty a zimní lyžařskou bundu. Důležité je, aby tato vrchní vrstva byla nepromokavá a aby přes ni neprofukoval vzduch. Co se týče lyžařských kalhot, ty by měly přesahovat vrch lyžařky, aby se při lyžování nedostal sníh dovnitř lyžařky a ponožky, podkolenky či punčochy nenavlhly. Nezapomeňte ani na důležitou část, kterou je dětská čepice. Ta by měla být hřejivá a měla by pořádně zakrývat uši. Dětská čepice na lyžování se dnes už dá sehnat v různých provedeních, nicméně ideální je taková, která se dá obléct pod lyžařskou přilbu. Helma je totiž velmi důležitým kouskem lyžařské výbavy, protože chrání hlavu při pádu. Helma by měla na hlavě dobře sedět a měla by být správně upevněna. Některé lyžařské přilby jsou také zateplené, a tak chrání i před chladem. Pokud však zateplenou přilbu nemáte, dětská čepice je nezbytná. Důležité jsou také lyžařské brýle, protože chrání oči před větrem a sněhem. Když silně sněží či fouká vítr, dítě může přivírat oči, a tak pořádně nevidí.

Tip: K ochraně krku před chladem a větrem během lyžování raději nevolte šálu. Ten by se mohl zachytit a způsobit úraz. Lepší volbou je rolák, límeček na lyžařské bundě či nákrčník.

Vychystejte vaše děti na lyžování a užijte si dny plné zábavy v suchu a teple. Správnou metodou vrstvení se budou i na svahu cítit pohodlně a příjemně. Tak budou moci věnovat celou svoji pozornost lyžování a nic je nebude rozptylovat.

Read more

Local News