Jak nejsnadněji sehnat vízum do Ruska?

Share

My, občané EU, jsme už tak zvyklí cestovat jen na občanský průkaz bez nejmenších problémů, že jakmile jedeme někam mimo naši unii, jsme kolikrát velmi překvapení, co všechno je třeba zařídit. Jednou ze zemí, kde mají poměrně složitý proces získávání víz, je určitě Ruská federace.

Rusko je naprosto nádherná země a přes všechny ty překážky určitě stojí za to se do ní někdy v životě podívat. Nasedněte v Praze do letadla a vydejte se vstříc zážitkům. Jen si nezapomeňte s dostatečným předstihem požádat o vízum. Vydá vám ho ruská ambasáda v Praze.

Získat vízum není problematické, ale administrativně složité

Ambasáda nedělá s udělováním víz žádné problémy. Musíte však splnit všechny podmínky a dodat veškeré materiály, které jsou třeba. A to někdy bývá horší. Zařizování není zrovna málo.

K udělení víza do Ruska potřebujete:

· vyplněnou žádost o vízum,

· cestovní pas,

· fotografii,

· letenky (případně jízdenky, ale cesta z Prahy je vlakem podobně drahá jako letecky, letadlo je přitom pohodlnější)

· smlouvu o cestovním pojištění,

· zvací dopis z Ruska,

· potvrzení uhrazení poplatku za vízum.

A hned stojíme před prvním problémem. Kde má člověk získat onen zvací dopis?

Nechte si všechno zařídit

Kdo jede do Ruska pracovně, tomu obvykle obchodní partner zvací dopis zařídí. Horší to mají turisté. Pro ně existují služby, které jim pomohou vízum získat. Seženou pozvání do Ruska a vyřídí za ně i formality na ruské ambasádě v Praze. Člověk tím ušetří spoustu času a zjišťování, co všechno by měl vlastně správně udělat. Pokud se pro tuto variantu rozhodnete, bude vám stačit jen rozhodnout, jaké vízum Rusko vlastně potřebujete. V drtivé většině půjde o turistické, využívají ho mnohdy i ti, kteří jedou do Ruska pracovně. V ostatních případech se využívají víza služební a pracovní.

Připravte se, že vyřízení víza může trvat až 30 dní. Doba bývá různá, avšak na ruském vízovém centru mají oficiálně lhůtu 7 pracovních dnů, pokud si nepřiplatíte za expresní vyřízení. Jen tak se sbalit a vydat do Ruska tedy nejde. Plánujte cestu s dostatečným předstihem.

Read more

Local News