Jak mluvit na veřejnosti

Share

Foto: Photos.com

Hodně lidí za svůj život aspoň jednou promluví na veřejnosti – na svatbě, na debatě, na pohřbu, v televizi, při prezentaci projektu/práce atd. Pro většinu lidí je mluvení na veřejnosti jednou z nejstresovějších věcí. Co když se zakoktám? Co když se jim to nebude líbit? To jsou otázky, které nás nejvíce trápí.

Pokud nejste připraveni a budete lovit svá slova „z paty“, ano budete vypadat blbě. Nicméně nejlepší strategie na zvládnutí takovýchto situací je pořádná příprava proslovu. Samozřejmě, že někteří lidé jsou rození mluvčí a problémy takového druhu vůbec nemají, mluví čistě, jasně a profesionálně bez jakékoli přípravy. Pro většinu lidí to ale neplatí, proto se pojďme podívat na některé rady, které by nám mohly projev usnadnit.

Napište si projev

Nejhorší, co můžete udělat, je hledat slova někde narychlo, většinou se to nepovede a myšlenky si neuspořádáte tak rychle, aby to vypadalo profesionálně. Jakkoli má Váš projev vypadat, musíte se připravit : sepsat, naučit a přeříkat.

Nečtěte

Napsat si projev není všechno, musíte být schopný mluvit tak, aby to znělo jako z Vaší hlavy. Jestli se bojíte, že zapomenete obsah, napište si jednoduché body, na které občas koukněte…

Znejte téma, o kterém mluvíte

To může být překážkou pro každého, kdo nemá jasno, o čem mluví. Ověřte si zdroje a zkontrolujte fakta.

Mějte na paměti, ke komu mluvíte

Sál podnikatelů bude reagovat jinak než banda lidí v hospodské náladě – zkuste se tomu tedy přizpůsobit.

Projíždějte publikum

Když se střídavě díváte na lidi, je to lepší, než když se soustředíte na jeden bod někde na stěně. Ano, je to těžší, ale pro dobrého řečníka je to nezbytné.

Mluvte nahlas

I když je k dispozici mikrofon, ujistěte se, že lidi v zadních řadách Vás budou slyšet stejně, jako by byli vedle Vás. Nekřičte na ně, ale mluvte z plic.

Nemluvte moc rychle

Pokud budete „drmolit“, lidi si budou myslet, že už to chcete mít rychle za sebou. Příliš pomalý projev naopak lidi znudí a budou si přát, aby už byl konec. Najděte si tu zlatou střední cestu.

Uvolněte se

Křečovité stání jako sloup nebo pohupování ze strany na stranu také nedělá dobrý dojem. Uvolněte se, buďte přirození a nesnažte se nic předstírat.

Řeč těla

Určitě hodně lidem pomůže, pokud si gestikulují rukama. Někdo se bez toho dokonce ani neobejde.

Buďte vtipní

Ovšem záleží v jaké společnosti se nacházíte, ale většinou platí, že pokud začnete svůj proslov nějakým originálním vtipem, tak se atmosféra u posluchačů i u Vás uvolní. Prokládání projevu vtipnými vsuvkami také zaujme.

Hodně štěstí, při Vašem projevu! Určitě se Vám povede!

Read more

Local News