Důležitost rovnováhy mezi prací a osobním životem

Share

Existuje jeden aforismus, který říká, že lidský život je jako židlička trojnožka. První noha představuje práci, druhá noha zdraví a třetí noha osobní život. A aby náš život byl stabilní, tak prý potřebujeme mít všechny 3 nohy v pořádku – když se nám totiž zhroutí jedna noha, zhroutí se prý úplně celá konstrukce.

Práce, vztahy a zdraví

Tento aforismus o „životní trojnožce“ je poměrně hodně trefný. Smysluplná práce, dobří přátelé, fungující rodina a zdraví – to jsou základní pilíře spokojeného života. Pokud nejsme spokojení v osobním životě (nebo jsme nemocní), tak se nám pravděpodobně nebude dařit ani v práci. A obráceně to platí také. Proto je nutné se vždy snažit vyvážit vztah mezi prací a osobním životem.

Univerzální rada?

Neexistuje žádná univerzálně platná rada, jak dosáhnut rovnováhy mezi prací a osobním životem. Každý člověk je totiž jiný. Každý jedinec má trochu odlišné možnosti a schopnosti. A každý z nás má navíc jiné představy o životním štěstí. Jde jen o to, abychom nebyli pasivní a snažili se něco se svým životem udělat, pokud nám náš dosavadní život nevyhovuje a nepřináší nám spokojenost.

Můžeme například i dát výpověď v práci – a úplně od základu změnit způsob obživy. V případě, že budeme průběžně sledovat nabídky na pracovních portálech a budeme se ptát svých známých, jestli nevědí o nějaké zajímavé pracovní pozici, tak se určitě něco časem objeví, co by nás mohlo zaujmout. Nebo také můžeme začít podnikat (či změnit obor podnikání) a podobně.

Možností, jak naložit s životem, je nepřeberně – a každý z nás má šanci si život uspořádat tak, aby byl sám se sebou spokojený.

Realismus

Pro jistotu ještě dodejme, že veškerá naše osobní rozhodnutí musí vycházet z reálného stavu věci. Nemá cenu si vysnít nějaký nedosažitelný ideál života. Musíme vědět, jaké možnosti jsou reálné, a jaké nereálné. A nesmíme přeceňovat ani naše osobní schopnosti.

Read more

Local News