Doping ve sportu a jeho druhy

Share

Ve sportu se doping označuje jako látka, jejíž efekt je bezprostředné zvýšení výkonu při tréninku, zápase či soutěži. Tyto látky k lepšímu výkonu se podle důkazů vyskytovaly už ve starověku.

Doping je intenzivně sledován ve vrcholných sportovních utkáních od 20. století. Často je to příčina velkého skandálu a v některých případech vede k ukončení sportovní kariéry. Proto sportovci po konci soutěže musí odevzdávat moč k rozboru, tím se zjistí, zda je sportovec něčím podporován. Pokud se testy obrátí proti němu, je diskvalifikován a je nucen vrátit medaile či jiné ocenění.

Doping má ale závažné zdravotní následky. Např. trvalé poruchy zdraví, někdy může způsobit i smrt. Mezinárodní olympijský výbor již v roce 1967 zavedl první antidopingové kontroly pro olympijské hry.

Steroidy

Je to fyziologická významná látka. Řadíme mezi ně žlučové kyseliny, pohlavní hormony, steroly, D-vitamíny a jiné. Nejznámějším steroidem je cholesterol. Velmi známé v kulturistice jsou anabolické steroidy, tam patří testosteron.

Diuretikum

Diuretika je rostlinná droga, nebo léčivo. Působí močopudně. Sportovcům pomáhá snížit váhu tam, kde je to předepsáno. Některá obyčejná diuretika mohou být kofein nebo alkohol.

Stimulace

Používají se pro potlačení únavy, zvýšení soutěživosti a agresivity, pro povzbuzení ve sportu. Mezi nejčastější patří kofein, kokain a pseudoefedrin. Užívání těchto látek vede k silné závislosti. Nejznámější je amfetamin.

Narkotika

Sportu se sice příliš netýkají, ale každý sportovec, který má alespoň kousek rozumu v hlavě se těmto látkám zdaleka vyhýbá. Jde totiž o opium. Utišuje bolest. Nejznámější jsou morfin a kodein.

Amfetamin

Tato látka připravuje tělo na běh či boj, zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci. Tyto látky se ve sportu začaly zneužívat jako první. Mohou také způsobit i smrt. Například smrt cyklisty Toma Simpsona, který se zúčastnil horské etapy Tour de France, kdy zemřel přímo před kamerami. Zlepšuje výkon hlavně v běhu a hodu. Nepříznivé účinky způsobují úzkost, bušení srdce, strach, nespavost atd. Ke smrti může dojít přehřátím organismu. Nerespektování signálů únavy.

Krevní doping

Podání speciální krve nebo červených krvinek bez lékařského odůvodnění. Tyto produkty zvyšují spotřebu kyslíku nebo transportní kapacitu krve pro kyslík.

Read more

Local News