Co jste o snech určitě nevěděli

Share

Spánek je pro člověka velice důležitý. Zabere přibližně třetinu života. Rušení nebo neumožnění spánku vede k psychickým potížím a používá se též jako metoda mučení. Při pokusech na psech a kočkách odpírání spánku a opakované buzení vedlo po asi patnácti dnech ke smrti.

10. Váš mozek je při spánku aktivní

Spánek má několik fází, z nichž nejdůležitější je tzv. REM fáze (rapid eyes movement), při které dochází pod zavřenými víčky k rychlému pohybu bulv. Tato fáze je charakterizována přítomnosti snů. REM fáze dodává sílu, znovuobnovuje a restauruje naše psychické procesy.

9. Marihuana a snění

Mnoho lidí, kteří kouří marihuanu ve výzkumu sdělilo, že nemívají žádné sny. Ihned jak přestanou, stejná skupina lidí tvrdí, že mají extrémně živé sny. Nejvíce živých snů se odehrává v REM fázi spaní. Nabízí se tedy otázka zda THC ovlivňuje REM fázi. Studie v roce 1975 zjistila, že lidé pod vlivem THC mají sníženou oční aktivitu, čímž dochází i k snížení zapamatovatelnosti snu.

8. Zvířata a sny

Nemůžeme si být na 100% jistí, zdali také zvířata sní podobným způsobem jako člověk. Nicméně i zvířata mají REM fázi. Frederic Snyder položil v roce 1966 citlivou hypotézu o REM fázi. Řekl, že mnoho savců se probudí ihned po vstupu do REM fáze, což vedlo k domněnce, že tento proces může být využíván jako obranný mechanismus.

7. Rozdíl mezi mužem a ženou

Mnoho studií se zabývalo rozdíly mezi sněním muže a ženy. Nakonec se ukázalo, že snění je téměř totožné. Nicméně některé odlišnosti najít můžeme. Mužům se například zdají více násilné sny, sny ve kterých se vyskytují auta a cesty. Ženám se naopak většinou zdají více emocionální sny. Průměrný erotický sen se zdá 8% lidí.

6. Spánková paralýza

Spánková paralýza je stav, který zasahuje mnoho lidí na světě. Je přímo souvislý s REM fází, sněním a ochablostí svalů. Paralýza začíná, když se mozek probudí z REM fáze, ale tělo je stále ochablé. Osoba je tedy částečně při vědomí, ale nemůže se pohybovat. Vnímá své okolí jako by to byl sen.

5. Kuřáci mívají živější sny

Lidé, kteří kouřili, ale přestali s tím, mají podle časopisu Journal of Abnormal Psychology více živých snů. „Mezi 293 kuřáky, kteří s tímto zlozvykem přestali alespoň po dobu 4 týdnů, se nejméně 33% z nich přiznalo, že měli sen o kouření a pociťovali silné negativní emoce. 97% lidí ale tyto sny nemělo, když stále kouřili. “

4. Sny předcházejí psychóze

V nedávné studii se zjistilo, že pokud jsou studenti probuzeni na začátku každého snění (ale je jim dovoleno spát 8 hodin), jsou poté méně koncentrovaní, vznětliví a projevují známky psychózy už za tři dny. Když jim je nakonec dovoleno přejít do REM fáze, vše se vrátí do normálu.

3. Zapomeneme 90% z našeho snění

Během pěti minut od probuzení, polovina našich vzpomínek na sen je pryč. Za 10 minut se ztratí dokonce 90%. Pokud si tedy chcete zapamatovat hlubokou myšlenku ze snu, rychle si ho napište.

2. Chronické chrápání

Chrápání je problém číslo jedna pro mnoho milionů lidí. Mnoho jedinců, kteří trpí chronickým chrápáním, často trpí poruchou REM fáze. V průběhu REM fáze mají tito lidé nepravidelné dýchání, zvýšený krevní tlak, živé sny a spánkovou paralýzu.

1. Slepí lidé sní

Lidé, kteří přišli o zrak až po narození, mohou během svých snů vidět obrazy. Lidé, kteří se slepí narodili, už nemohou vidět žádné obrazy. Na rozdíl od toho prožívají stejně silné sny pomocí ostatních smyslů jako je sluch, čich, hmat a emoce.

Read more

Local News