Co by měla zahrnovat důkladná příprava auta na podzim?

Share

S blížícím se podzimem přicházejí nižší teploty, počasí se zhoršuje a ovlivňuje nejen naši náladu, ale také stav vozidla. Příprava auta na podzim je o předpřípravě na zimní jízdu i kontrole a údržbě automobilu po létě, kdy většina částí dostala v horkém počasí pořádně zabrat. A zdaleka nejde jen o kontrolu tlaku v pneumatikách a doplnění provozních kapalin, jak si mnozí řidiči myslí. Chcete-li pečovat o svůj vůz dokonale, poradíme vám, jak na to.

Pokud chcete prodloužit životnost vozu, po horkém létě ho připravte na přicházející podzim. Zdaleka nejde jen o doplnění kapalin, ale o celkovou údržbu, která se vám vyplatí.

Pečlivá příprava auta na podzim má dvě etapy. Nejdříve se zaměříme na kontrolu důležitých částí vozidla a následně podnikneme kroky k tomu, abychom automobil nachystali na přicházející zhoršené povětrnostní podmínky.

Kontrola vozidla po létě

Provozní kapaliny

Kontrola stavu provozních kapalin sice přímo nesouvisí s koncem letního období, ale když už vozidlu věnujete zvýšenou pozornost, můžete ji rovnou zahrnout. Kromě doplnění kapaliny do ostřikovačů zkontrolujte i hladinu motorového oleje a chladicí kapaliny. Výměnu oleje, filtrů a brzdové kapaliny nechte raději na odborníkovi z autoservisu.

Tlak v pneumatikách

Horké letní dny, ve kterých pneumatiky ještě zahříváte dlouhou jízdou, způsobují změny tlaku v pneumatikách. Pokud jste to neudělali hned po velkých vedrech, zkontrolujte hodnotu nahuštění nyní a porovnejte s údaji na krytu nádrže. Vozíte-li s sebou rezervu, i ta si v tomto ohledu zaslouží pozornost.

Vzorek pneumatik

Blíží se hloubka dezénu letních pneumatik limitní hodnotě 1,6 mm? Připravte se na koupi nových pro další letní sezónu a nechte ojeté pneu ekologicky zlikvidovat. S blížícím se přezutím na zimní pneumatiky je čas i na jejich kontrolu. Hloubka drážek dle vyhlášky nesmí klesnout pod 4 mm, jinak se vystavujete vysokému riziku nehody i tučné pokuty.

Plastové díly

Vysoké teploty, ptačí trus nebo zaschlé bláto se v létě nevyhýbají žádnému automobilu. Šetrná údržba plastových dílů speciálními přípravky by měla předcházet samotnému mytí auta a opatření ochranným voskem.

Klimatizace

V letním období pravděpodobně klimatizace pracovala na plné obrátky. Nastal tedy čas na vyčištění klimatizace, výměnu filtru a doplnění chladiva. Opět svěřte tento úkon do rukou profesionálů.

Interiér vozu

Pravidelná údržba auta je důležitá pro jeho dlouhou životnost, ale také pro naše zdraví. V létě, kdy se lidé potí, tráví v autě daleko více času a interiér více zašpiní, se bakterie šíří rychleji než v zimě. Důkladné vyčištění vnitřku vozidla včetně potahů sedaček je tedy rozhodně na místě.

Příprava auta na podzim

Přezutí pneumatik

Každý řidič má povinnost používat zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že může na vozovce takovýto stav nastat. I když podzim u nás bývá poměrně teplý, myslete na tato pravidla zejména tehdy, chystáte-li se autem na hory, nebo je nepříznivá předpověď počasí. Přezouvat pneumatiky na poslední chvíli by se vám nemuselo kvůli přetíženosti pneuservisů vyplatit.

Stěrače

Pravidelná výměna stěračů patří mezi běžnou údržbu automobilu. Lišty stěračů dostávají zabrat a zejména na nevyčištěném okně velmi rychle ztrácejí své původní vlastnosti. Ukazatelem, že je čas na výměnu stěrače, jsou šmouhy a viditelné stopy dráhy stěračů na skle. Na podzim, kdy více prší, se vám funkční stěrač bude opravdu hodit.

Mytí auta a ochranný vosk

Příprava auta na podzim zahrnuje i důkladné umytí celého vozidla včetně podvozku a opatření ochranným voskem, který zabraňuje usazování nečistot způsobených např. blátem nebo padajícím listím.

Autobaterie a spotřebiče

Chladné počasí znamená také zvýšenou spotřebu elektrické energie na topení. Není tedy od věci zkontrolovat při nastartovaném motoru veškeré spotřebiče. A samozřejmostí by měla být také kontrola stavu autobaterie, kterou můžete svěřit autoservisu při pravidelné údržbě auta.

Těsnění

Ještě než udeří zima, měli bychom věnovat pozornost utěsnění dveří. Špatný stav těsnění nám může v mrazech nadělat problémy při otevírání, proto je dobré ho ještě před zimou vyměnit, příp. ošetřit speciálním silikonem zabraňujícím usazování a zamrzání vody.

Zdroj fotografií: Elvis BekmanisUnsplash

Read more

Local News