Arboristika se neobejde bez bezpečného vybavení

Share

V poslední době se kromě péče o trávník čím dál více pozornosti věnuje též péči o stromy. Tzv. stromolezectví ovšem vyžaduje pečlivou přípravu a speciální vybavení, které zajistí 100% bezpečnost při práci ve výškách.

O co se jedná?

Arboristika je celkem mladý, dynamicky se rozvíjející obor z oblasti zahradnictví. Věnuje se komplexní péči o stromy, které se nacházejí mimo les, tedy v okolí našich domovů. Arborista provádí speciální zásahy na těchto dřevinách, mezi něž patří odborné řezání, vázání korun, rizikové kácení atd. Stromolezce můžeme vidět pracovat na památných stromech, v alejích či v zámeckých parcích.

Proškolený odborník

Arborista je skutečně odborníkem na slovo vzatým, neboť k výkonu své práce potřebuje složit certifikační zkoušky z oboru dendrologie, pedologie, fytopatologie, mechaniky a fyziologie. Dále se umí dobře orientovat v oblasti legislativy, správního řádu a bezpečnosti práce. K výkonu své činnosti ovšem potřebuje vybavení, na které se může plně spolehnout.

Základní výbava

Arboristické vybavení umožňuje stromolezci bezproblémový výstup a sestup, pohyb ve výškách a provádění potřebných řezů a vazeb stromů. K základní výbavě patří arboristický postroj, přilba, lano, prusíky, kladky, pily a spouštěcí technika. Samozřejmostí je též vhodné oblečení a obuv. Veškerou tuto výbavu využijí i další osoby, které se pohybují ve výškách nebo holdují geocachingu.

Prověřené značky

Zárukou kvality, která vás nezklame, jsou uznávané značky na poli arboristiky. Mezi nejznámější patří WOSA, PETZL nebo Climbing Technology. Společným znakem produktů těchto značek je funkčnost, praktičnost, jednoduchost a pohodlnost. Můžete si být jisti, že k výrobě jsou používány kvalitní materiály a zároveň je kladen důraz na precizní zhotovení.

Read more

Local News