Anders Breivik: psychopat, nebo novodobý hrdina

Share

Co je vlastně Anders Breivik zač? Čemu věří a proč svůj hrůzný čin uskutečnil?

Anders Breivik (celým jménem Anders Behring Breivik) se zapsal to dějin, jako jeden z nejhorších atentátníků novodobé historie. Bylo 22. července roku 2011, kdy Breivik umístil nálož před úřadem norské vlády, která následně připravila o život 8 lidí. V zápětí na ostrově mládežnického tábora postřílel dohromady 69 lidí (převážně mladistvého věku).

Psychopat, nebo novodobý hrdina?

Ač by si mnohá veřejnost mohla myslet, že jde o obyčejného psychopata s nulovým IQ, který zabíjel jen proto, že slyšel jakési hlasy, opak je pravdou! Anders Breivik úspěšně dostudoval velmi obtížné oslovské gymnázium a bývalými žáky byl označen za velmi bystrého a inteligentního studenta. Avšak již od útlého věku to byl podivín, který si potrpěl na svůj vzhled. Již na střední škole tvrdě cvičil a bral podpůrné látky včetně nelegálních steroidů. Často se také dostával do nejrůznějších potyček ať už s ostatními spolužáky či s kantory.

Plánování trvalo 9 let

Po střední škole začal pracovat v oboru informatiky. Za necelý rok si vydělal více než jeden a půl miliónu norských korun, ovšem později firma krachla a Anders byl bez práce. O rok později si Anders založil vlastní firmu Breivik Geofarm, která se zaměřovala na pěstování zeleniny a ovoce. Poté se podle svých vlastních slov začal více zajímat o politiku a dění ve státě. Svůj hrůzný čin prý plánoval dlouhých 9 let!

Nakupování zbraní a munice

Důležitým faktorem celé akce byla samotná potřebná výbava (zbraně, munice). Breivik navštívil dokonce i Prahu s úmyslem nakoupit zde veškeré zbraně a munici na černém trhu. Nakonec se ale vrátil zpět do Norska s nepořízenou. Na otázku, kde nakonec zbraně a munici pořídil, nechce odpovídat.

Čas na naplnění osudu

Své plány začíná Anders finišovat v roce 2011. Nejdříve se přemístí se do klidného venkovského prostředí, kde v klidu začne vyrábět výbušninu. Po útoku před úřadem vlády se Breivik urychleně přemístil na ostrov Utoya, kde dokonal svůj cíl. Zde z různých zbraní (podle výpovědi jich bylo dohromady 8) zastřelil celkem 69 lidí. Norská policejní jednotka zastavila jeho běsnění až hodinu a půl po spuštění celé akce.

Při výslechu u soudu vypovídal, jak křičel na prchající děti „Dnes zemřete, marxisti!“. Detailně popsal, jak řádil po ostrově, jak střílel do již ležících dětí, protože věděl, že některé předstírají smrt. Přišel i k chlapci, který poslouchal hudbu ze sluchátek a střelou do hlavy ho zabil. Jednal prý v sebeobraně v rámci boje proti multikulturalismu. Svou vinu popírá. Jediných smrtí, kterých mu bylo líto, bylo 8 lidí před úřadem vlády.

Celkové Score

77 mrtvých, 151 zraněných (nejmladší oběť – 14 let)

Důvod?

Breivik svůj čin odůvodňuje tím, že má již dost Norské strany práce a postoji vládních kruhů v otázce muslimské imigrace do Norska. Ostře kritizuje Marxismus. Sám sebe v nejrůznějších rozhovorech označil za zachránce Norska, křesťanství a za příslušníka templářského řádu.

V současné době se stále nemůžou odborníci shodnout, zda trpí paranoidní schizofrenií a není za své činy zodpovědný, nebo je duševně v pořádku a má za své teroristické činy pykat. Každopádně z jeho ledově klidných a vyrovnaných projevů jde mráz po zádech.

Co si o jeho činech myslíte vy?

Read more

Local News