7 chyb, které zabíjí správnou řeč těla

Share

V mnoha případech si v komunikaci s protějškem všímáte především jeho výrazu a chování. Slova jsou samozřejmě důležitá, ale to, co řekne samo tělo, může znamenat daleko více. To, jak na vás lidé nahlížejí, se odráží také od vašeho chování. Vyvarujte se zbytečným chybám řeči těla a buďte více sebevědomí.

Chyba 1 – Vyhýbání se očnímu kontaktu

Co to o vás vypovídá: Máte málo sebevědomí, jste nervózní a nepřipravený. Naopak tím můžete dávat najevo, že je vám osoba, se kterou se bavíte lhostejná a konverzujete pouze z donucení.

Co dělat jinak: Většinu svého času se dívejte na toho, s kým mluvíte. Získáte si více jeho důvěry, rozhovor bude více osobní. Pokud máte problém s pohledem do publika, například při prezentaci, hodně úspěšných businessmanů tento nedostatek překonává díváním se na video sebe sama.

Chyba 2 – Hrbení

Co to o vás vypovídá: Jste neautoritativní a máte málo sebevědomí.

Co dělat jinak: Při postoji dejte chodidla na úroveň ramen a lehce před sebe. Hruď vypněte, budete vypadat svalnatější. Hlava a krk by měly být rovně. Nepoužívejte žádnou opěrku ani stůl jako výmluvu na to, abyste mohli být shrbení.

Chyba 3 – Ošívání se, přecházení nebo pohupování

Co to o vás vypovídá: Jste nervózní, nejistí nebo nepřipravení.

Co dělat jinak: Jednoduché. Přestaňte se pohupovat a chodit ze strany na stranu. Před několika měsíci jsem se zúčastnil prezentace projektu jedné počítačové firmy investorovi. Člověk, který projekt představoval, měl jeden velký zlozvyk. Pohupoval se dopředu a dozadu. No, byl to prostě IT technik a s vystupováním neměl moc zkušeností. Bylo vidět, jak se investor zaměřuje na jeho malý taneček, spíše než na prezentaci. Naštěstí pro firmu investor odešel přesvědčen, že má projekt budoucnost.

Chyba 4 – Strnulý postoj

Co to o vás vypovídá: Jste ztuhlý, nervózní nebo znuděný. V projevu chybí nadšení a dynamika.

Co dělat jinak: Toto je protipól předchozího bodu. Ideální je najít něco mezi a své tělo dokonale ovládat. Občas vykročit blíže k posluchačům nebo prohodit nějaké gesto.

Chyba 5 – Ruce v kapsách

Co to o vás vypovídá: Téma vás nezajímá, je vám lhostejné. Stojíte tam a říkáte něco jenom, protože musíte.

Co dělat jinak: Řešení je zde jednoduché. Ruce vytáhněte. Ti nejlepší businessmani nikdy obě ruce do kapes nedali. Jedna je akceptovatelná – tedy dokud ta volná gestikuluje.

Chyba 6 – Umělá gesta

O čem to vypovídá: Jste netrénovaný, nepřirozený a umělý.

Co dělat místo toho: Gesta používejte, ale pouze je předělejte. Výzkumy zjistily, že používání gestikulací při výkladu nejen napomáhá řečníkovi ze sebe dostat všechny myšlenky, ale také udržuje publikum v pozoru a celkově zlepšuje kvalitu projevu. Při používaní špatných gest pak může Vaše vystoupení vypadat jako špatně spojené audio v „Béčkovém“ filmu.

Chyba 7 – Cinkající mince, „žmoulání“ papíru a jiné otravné zvuky

O čem to vypovídá: Jste nervózní, nedbalý nebo nedostatečně koncentrovaný na detaily.

Co dělat místo toho: Při svém projevu se nahrajte na kameru, zpětně si sám sebe pusťte a podívejte se na sebe kritickýma očima. Najdete otravné pohyby, kterých si nejste vědom? Pokud ano, zkuste je příště nedělat.

Read more

Local News