4 tipy, jak se poprat se starým kobercem

Share

Pokud se podíváme do minulosti, zjistíme, že koberce byly hojně využívány. Naši předci si zakládali na vzorech. Čím více uzlů a čím více vzorů konkrétní kus měl, tím byl vzácnější. Jenže staré koberce dnešní mládež nezajímají.

Z tohoto důvodu řada jednotlivců vyhazuje své staré koberce a nahrazuje je podlahami. Ale uznejte, že starobylý koberce si nezaslouží skončit v kontejneru. Ve skutečnosti pro vás může stále dělat spoustu věcí, i když se netýkají jeho základního účelu. Buď koberce využijete takto:

  • koberec jako cesta mezi záhony,
  • koberec je účinný nepřítel plevelu,
  • přestaňte se trápit hranicí pozemku, využijte kusové koberce,
  • zajistěte pro rostliny více tepla během chladnějšího počasí.

Nebo dáte koberci lepší naději na světlejší zítřky! To znamená, že ho vycídíte. Kromě toho, pokaždé když věci umyjete a vyspravíte, zase vypadají jako nové a někdy i mnohem lépe!

Čistěte a čistěte, jako by vám šlo o život!

Aby bylo jasné, nejde tu jen o to, že byste přejeli koberec vysavačem. Tím se zbavíte klasické špíny, kožních buněk a dalších. K tomu zjistíte, že jakmile jej vyčistíte opravdu do hloubky, objeví se dost možná i světlejší barva a vzory, které dávno zanikly. I kdybyste nechtěli kober měnit, stejně takovéto čištění budete muset provádět častěji, obzvláště trpíte-li alergií a ekzémem.

Přehoďte kus přes kus a …

Je to opravdu tak. Někteří „experti“ překryjí stávající koberec novými kusovými koberci. Což je opravdu hrozný nápad! Každopádně, pokud máte rozum a líné ruce, zajděte do obchodu, kde seženete pár zajímavých a barevných dekorací. Nevěřili byste jak některé věci dokáží zaujmout. Koberec tak nikdo nebude řešit až na vás. Znáte ty hlodavé myšlenky – „kdybych to udělal dříve, mohlo by být vše jinak. Tak je to se vším. Proto neotálejte a konejte.

Pokud se přeci jen rozhodnete pro vyčištění koberce – alespoň základního, kupte si vysavač s mokrým vysáváním nebo ještě lépe parní vysavač. Pára zničí alergeny a roztoče. Dokonce je lze využít i na čištění čalounění lavic, křesel, pohovek a dalších.

Zdroj obrázku: united photo studio / Shutterstock.com

Read more

Local News