11 důvodů, proč muži umírají dříve než ženy

Share

Již od nepaměti všechny trápí otázka, proč muži umírají dříve než ženy. Copak si ženy zaslouží být na tomto světě déle? Na tyto otázky vám odpoví 11 důvodů, které způsobují tuto nerovnost.

Velmi zajímavé je, že ženská odolnost prorostla celým věkovým spektrem. U ještě nenarozených dětí umírají vždy spíše chlapecké plody, než ženské. V dětském věku vždy umírá více chlapců než dívek, to samé platí v pubertě, v dospělosti a také ve stáří. Dokonce i z celkové světové populace je na světě kolem 3 miliard mužů a 4 miliard žen, které své muže přežití.

Již sama matka příroda, jakoby počítala s tím, že muži budou umírat dříve a častěji. Z průzkumů vyplývá, že na 170 mužů narodí zhruba 100 žen. Úmrtnost je přitom v průměru taková, že na 111 žen připadá 160 mrtvých mužů.

Pojďme si tedy objasnit tuto záhadu, z jakých důvodů nás ženy přežívají:

1. Kriminalita

Muži jsou častěji obětmi vražd, alkoholismu, drog a celkově kriminálního života. Platí to ve všech zemích a svědčí o tom i věznice, které jsou přeplněné především muži.

2. Velikost těla

Velké tělo může mít mnoho výhod, ale ne na dlouhověkost. Není to sice pravidlem, ale lidé s větším tělem umírají dříve. Neplatí to pouze u lidí, ale i u všech zvířat a to dokonce i u ryb a hmyzu. Je to způsobeno tím, že buňky již nejsou schopné vstřebávat více růstových hormonů.

3. Větší sklony k nemocem

Muži mají také mnohem větší sklony k nemocem a to již od narození. Je to způsobeno i tím, že se častěji vydávají na místa, kde nákaza hrozí. Mimo jiné i muži častěji páchají sebevraždy.

4. Srdeční příhody

Muži mnohem častěji podléhají infarktům a srdečním příhodám. Je to způsobeno především vysokým množství cholesterolu. Ženské tělo se vůči tomu dovede bránit tak, že přítomnost estrogenu má za důsledek větší flexibilitu cév. Mužská potrava je také často mnohem více nezdravá a proto se tepny mužů častěji ucpávají.

5. Chromozomy

Muži mají chromozom XY, zatímco ženy mají XX. Již tato skutečnost je předzvěstí, že muži častěji trpí poruchami nervového systému a špatnou svalovou činností. Jsou náchylnější k selhávání ledvin a k poruchám spojeným s krví.

6. Riskantní životní styl

Již od narození se muži nacházejí v mužském prostředí, které je doslova kolébkou nezdravého života, od kouření až po pití alkoholu a jiné návyky. Ženy se naopak od malička lépe udržují a dbají o své tělo.

7. Větší imunita

Ženy žijí déle než muži obecně, protože se rodí s delšími telomery (komponenty na konci chromozomů, které fungují jako indexy věku buněk). Ženské buňky jsou zkrátka odolnější a vydrží déle než mužské.

8. Péče o tělo není mužská parketa

Muži o sebe mnohem méně dbají než ženy. Nečistí si pleť, neřeší nezdravé prostředí, jedí horší jídla a celkově nechávají svoje tělo více chátrat.

pohreb

9. Rychlejší metabolismus

Muži rychle přijímají kalorie a rychle je spalují. Metabolismus muže je tak navyklý běžet mnohem rychleji a to vede k nižší životnosti. Biologické hodiny jdou ruku v ruce s metabolismem.

10. Riskantnější práce

Muže můžete vidět vysoko na lešení i při práci s motorovou pilou. Muži mají zkrátka rizikovější zaměstnání a často díky tomu zemřou, jelikož fatální pracovní úrazy se dějí neustále.

11. Společnost

Muži jsou mnohem méně společenští, to vede k častějším depresím, sebevraždám a stresu, který sám o sobě velmi zkracuje život.

Read more

Local News