Jak vybrat obuv na běhání?

Share

Abyste v dnešní době plné pracovní vytíženosti, stresu a starostí dokázali být psychicky v pohodě, je potřeba naplnit svůj volný čas činnostmi, které vám přinesou radost. Pravidelně se vídat s přáteli, dopřát si sem tam nějakou kulturní akci, a v neposlední řadě si občas zasportovat. Nabízí se možnost dát si do těla v posilovně, to však není něco, co by vyhovovalo každému. V případě kolektivních sportů pro změnu dochází k problému, jak sestavit zbytek týmu. Co je ale na dosah ruky každému, bez rozdílu věku a pohlaví, je běh.

Proč běhat?

Běhání je nejpřirozenějším sportem, který člověk může provozovat. Neběhali snad už naši předci, když naháněli mamuty? Výhody běhu jsou evidentní, přesto si dovolíme jich několik vyjmenovat. V první řadě: běhat můžete kdykoliv, kdekoliv, jakkoliv dlouho. Nezáleží na tom jak rychle, jak daleko, nebo jestli většinu času spíše jdete, než běžíte, každá možnost je zdraví prospěšná. Pohybujete se navíc na čerstvém vzduchu, což je vždy podstatně příjemnější, než ta nejlépe klimatizovaná posilovna. Během se uvolňují tzv. hormony štěstí, které pomáhají bojovat se špatnou náladou, depresemi, úzkostmi. Zapomenete na každodenní starosti. Překonáváte sami sebe každým dalším uběhnutým metrem. A v neposlední řadě, nejde o nijak finančně nákladný sport. Není třeba žádného speciálního vybavení a pomůcek, bohatě postačí mít pohodlné oblečení a kvalitní obuv.

Jaké boty na běh?

Vybrat si tu pravou obuv se může jevit jako oříšek, ve skutečnosti to však zase tak těžké není. Nejdůležitější je především pohodlí. V současné době je na trhu hned několik značek, z jakých lze vybírat. Podívejme se na ty nejznámější.

Firma Nike je na trhu už mnoho let. Mezi jedny z jejich nejlepších běžeckých bot se řadí například Air Zoom Wildhorse. Ty jsou výjimečné především materiálem, jenž chrání nohu při běhu v kamení a štěrku. Pokud máte v plánu spíše rekreační běh, je skvělou volbou Free RN 2018. Tyto jsou vyrobeny z extrémně lehkého materiálu, skvěle padnou. Oba výše zmíněné páry mají vlákna Flywire, která obepínají klenbu a zajišťují pohodlí.

Stejně tak známá je i značka Adidas. Řada Ultraboost nabízí díky nové technologii Boost odpružení každého kroku. Díky výjimečně přilnavé podešvi se hodí na silnici i jiné povrchy. Na odpružení se Adidas zaměřuje u většiny párů, důkazem je například i řada Duramo, jejíž mezipodešev Cloudfoam odpruží více než dobře, navíc se hodí nejen do exteriéru, ale i na běžecký pás.

V neposlední řadě je tu značka Asics. Pokud vás sport zajímá, jistě jste o ní již slyšeli, běžecké boty a oblečení totiž vyrábí dlouhá léta. K jejich předním modelům patří Gel-Kayano, známý především velmi odolným materiálem, z něhož je vyroben. Jsou anatomicky profilované, vhodné pro krátké i dlouhé vzdálenosti. Oblíbený je pak i model Patriot, který můžeme díky líbivému vzhledu často vidět i na nesportovcích.

Konečný výběr je pak jen na vás. Stačí navštívit stránky https://www.eobuv.cz/adidas.html.

Read more

Local News