Jak ochránit váš stůl z pryskyřice? Poradíme vám

Share

Chcete, aby vám váš stůl z pryskyřice dlouho vydržel? Pak v tomto článku naleznete návod, který vám pomůže udržet váš stůl dlouho funkční a krásný.

Stůl z pryskyřice patří mezi nejkrásnější kusy nábytku, které si můžete pořídit. Aby vám ale dlouho vydržel, musíte se o něj náležitě starat. V tomto článku vám tedy přinášíme několik tipů, jak jej ochránit před poškozením.

Ochraňte dřevo olejem

Epoxidový stůl nejčastěji sází na kombinaci dřeva a pryskyřice. A jak všichni určitě dobře víte, dřevo potřebuje náležitě ochránit, aby nedocházelo k jeho postupnému rozkladu. Toho se dá jednoduše dosáhnout s pomocí olejů. Mezi nejrozšířenější patří především oleje, které se do povrchu dřeva vtírají hadříkem. Abyste mohli dřevo dobře promořit, je dobré pro dobrou orientaci oddělit epoxidovou a dřevěnou plochu maskovací páskou. Olej na epoxidovou plochu nereaguje, takže se nemusíte bát, že by ho mohl poškodit.

Nanášejte jej v několika vrstvách. Udržujte přitom intervaly doporučené samotným výrobcem. Po aplikování poslední vrsty můžete setřít zbylý olej dovnitř dřeva nebo jej přepadovat. Na samotném konci se pak používá ochranný kondicionér, který stůl s pryskyřicí uzavře a bude ho chránit. Veškeré hadříky, papíry nebo houbičky, které při aplikaci oleje použijete, neprodyšně uzavřete do igelitového sáčku, aby nedošlo k jejich samovznícení.

Ochraňte dřevo lakem nebo voskem

Vosk může taktéž zásadně prodloužit životnost dřeva. Postup nanášení je přitom takřka identický jako u oleje. Jediné, co se lyší, jsou intervaly. Při nanášení je potřeba dodržet mnohdy i 24 hodinový rozestup před další vrstvou, takže na to si dávejte pozor.

To lakování je výrazně náročnější. Mnohdy je tedy lepší vsadit na profesionály, kteří se o práci postarají. V opačném případě budete muset zajistit bezprašné prostředí a pořídit opravdu kvalitní lak. Lak poté můžete aplikovat buďte štětcem, nebo nástřikem. Nejlepší metodou je zpravidla nástřik, protože je v tomto případě snazší udržet rovnoměrný nános laku.

Read more

Local News