Co je horší: jít do postele hladový nebo jíst pozdě v noci?

Share

Asi to znáte sami v nějaké jiné variantě – je 9:30 večer, zbývá vám 30 minut z vašeho oblíbeného pořadu (poslední dobu je populární fantasy telenovela Game of Thrones) a vy sedíte u TV a máte chuť na něco dobrého / sladkého. Je lepší tomuto vábení odolat a přežít to nějak až do snídaně anebo si dopřát před spaním pozdní večeřo-svačinku?

Uklidníme vás hned v úvodu – ani podle vědců není odpověď vůbec snadná… Pro skutečně optimální spánek je nejlepší nejít do postele příliš plný na straně jedné a ani příliš hladový na té druhé. Na jednu stránku je faktem, že se neupadá do spánku zrovna skvěle, když jediné, na co se vaše mysl může koncentrovat, je díra ve vašem žaludku. Na druhou stranu, jídlo konzumované velmi pozdě vám může rozhodit tělesný spánkový režim.

Abychom byli konkrétní: jídlo pozdě v noci těsně před usnutím může způsobit jeho mizerné trávení, nedostatek / přebytek spánku, extra nadýmání, což posléze další den vystupňuje až do nedostatku energie a únavy. Navíc, jako by už to snad bylo samo o sobě málo, mizerný spánek přidává dost často i další kilogramy k naší postavě. A to platí tím spíše, čím více a častěji ze zvyku jíte večer / před spaním (což většinu bývají stejně prázdné kalorie – čokolády, sušenky, junk food vytuněný deseti „éčky“, …).

Abyste našli pro vás skutečně optimální režim, tak dobrou metodou pro to prý je ohodnotit (upřímně) svůj hlad na škále od jedné (1 – totálně přecpaný) do deseti (10 – strašný hlad). Když jste nad 6, tak prý neuškodí, dát si před spaním lehkou druhou večeři (tak 200 kalorií maximálně). Když je to spíš chuť než hlad a jste někde na 5 či méně, tak si dejte sklenici vody, horkého čaje a nechte to až na ráno. Jde o to, že drtivá většina lidí jí v noci ne proto, že má hlad, ale v důsledku stresu a nudy.

Za oné konstelace, že máte skutečně pěkné křeče od hladu, dejte si před spaním nějaké nízkokalorické celozrné věci (celozrnný toast, cereálie, popcron, …), popřípadě něco jako semínka chia (zvětší ve vodě 12x objem, takže zabírají v žaludku více místa jakoby = máte menší hlad, zase mají většinu obsahu tuk a proteiny). Celozrnné sacharidy navíc pomáhají uvolňovat serotonin, díky němuž budete klidnější a ospalejší.

Ať již budete jíst cokoliv, to poslední, co by mělo projít přes váš jazyk, nechť je něco plné proteinů a tuku, protože trvá mnohem déle je strávit, což může narušit váš spánkový rytmus. To znamená, žádné máslo s popcornem ani toast s máslem.

Jíst tuk před spaním se doporučuje obecně pouze tehdy, když spíte někde venku ve sněhu a potřebujete, aby vám bylo v noci co nejtepleji. Pokud je to otázka přežití, dejte přednost tukům před spánkem, pokud je to otázka usnutí doma, dejte přednost výše uvedeným věcem.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News