Co byste měli vědět, než se ponoříte pod hladinu aneb Je potápění i pro vás?

Share

Mnohé sportovní aktivity, které byly ještě relativně nedávno doménou užšího okruhu nadšenců, se doslova masově rozšířily a momentálně je provozuje každý druhý. Potápění je jednou z nich a nepochybujeme o tom, že i vy máte ve svém okolí několik nadšenců holdujících výletům do podmořského světa. Pokud vás potápění láká a rádi byste ho během příští dovolené vyzkoušeli, seznamte se se základními pravidly.

Adrenalinový sport? Jen pro milovníky extrémů

Lidé mimo obor vnímají potápění jako velmi nebezpečnou aktivitu. Hovoří o ní jako o adrenalinovém či extrémním sportu, ovšem potápěči a odborníci takové zařazení odmítají. Zřejmě mají pravdu, protože cílem drtivé většiny potápěčů není vyhledávání nebezpečí. Zkušení sportovci nepřeceňují síly a nesnaží se překonávat limity. Samozřejmě se najdou i tací, kteří holdují potápění v extrémních podmínkách, ale velmi nebezpečná může být i jízda na kole nebo na in-line bruslích.

Budete-li ve vodě dodržovat základy bezpečnosti, rozhodně se nevystavíte většímu nebezpečí než při jiných běžných sportech. Za všech okolností dbejte zvýšené obezřetnosti – relaxační potápění do 40m není výjimkou, do nepříjemné situace se můžete dostat i pár metrů pod hladinou.

Najděte si špičkového instruktora

Získat potápěčský certifikát je snadné jako ukrást dítěti hračku. Jenomže tak, jako z vás neudělá dobrého řidiče řidičský průkaz, vám bude samotné oprávnění k ničemu. Pod vodou nepotřebujete papír, ale patřičné znalosti a zkušenosti. Proto na potápěčském kurzu zbytečně nešetřete a raději se obraťte na profesionálního instruktora, který je sice dražší, zato však svědomitý. Stejná pravidla platí také pro vybavení a pojištění pro potápěče – vždy preferujte kvalitu před podezřele nízkou cenou.

Rozhodování vám usnadní konzultace s lékařem

Máte pochybnosti o své kondici? Nepřemáhejte se a zkonzultujte svůj záměr s lékařem. Ten odborně posoudí váš zdravotní stav, provede nezbytné kontroly a ubezpečí vás v tom, že se nemáte čeho bát. Anebo vás naopak od potápění objektivně odradí. Pokud se tak stane, nic si z toho nedělejte, žádný sport není úplně pro každého.

Read more

Local News