Kocovina, jste profesionál, nebo amatér?

Share

„Už nikdy nebudu chlastat.“ To jsou často ranní slova opilců, která někteří již během 24 hodin poruší. K potlačení zničujících ranních stavů je potřeba mít znalosti a především zkušenosti. Na každého působí něco jiného.

Někdo si dá vanu, polívku, mlíko nebo další pivo.

Asi bych neměl zdůrazňovat, že situace se zhorší prudkými pohyby, pozicí hlavy dolů, pobytem v zaprděné místnosti, spoustou světla a hluku nebo v některých případech cigaretovým kouřem.

1. Kocovina pro amatéry

Pokud nemáte s pitím a kocovinou příliš zkušeností, ráno se cítíte opravdu bledě a chcete tento stav rychle překlenout, zde budou ty správné rady pro vás.

A) Léky 

Pokud jste opravdu baba a ranního stavu se bojíte, nabízí se možnost před nebo po pití spořádat nějaké léky. Konkrétně jsou na českém trhu dostupné před konzumací Prevento, Forget Hangover nebo po konzumaci Suricate eyes, Vyprošťovák.

Na klasické léky, jako je aspirin, ibalgin, brufen a jiné léky tlumící bolest si dávejte pozor, jelikož to nejsou žádné šetrné prostředky, mohou zesílit žaludeční potíže a v extrémních případech může dojít až ke krvácení ze žaludeční sliznice.

B) Jídlo a pití

Tělu je při kocovině potřeba dodat hlavně vodu, na to však přijde každý – tělo si o ni řekne. Ještě více efektivní je voda s kapkou citrónu, ale pozor, abyste si nepřekyselili žaludek. Proti žaludeční nevolnosti potřebujete tělu dodat cukry, které byly alkoholem odstraněny. Pokud máte doma tedy nějaký druh kvalitnějšího džusu, tak do dna! Popřípadě využít medu.

Pokud máte chuť k jídlu, můžete vyzkoušet do sebe dostat nějaké jídlo, nejlépe něco vydatného, například gulášek, svíčkovou nebo třeba topinku.

C) Chování 

Lehněte si na postel a trpte, nebo můžete sednout k počítači a zahrát si třeba nějakou hru, abyste zapomněli na to, jak špatně vám je. Pokud máte strach, že se pozvracíte, dejte si vedle sebe lavor nebo nějaký sáček. Občas se jedná o sekundy.

Jít se vysprchovat nebo naložit do vany (ať už studené, nebo teplé) není k zahození. Voda, mokré vlasy vás probudí a kocovinu zapudí.

 

2. Kocovina pro poloprofesionály

 A) Léky, jídlo a pití

Vaším lékem bude v případě většího skillu prst v krku. Dělejte to ale nad záchodovou mísou a ne z okna na sousedovic květinky. Po vyzvracení je potřeba žaludek nějakým způsobem zaplnit.

Nabízí se například vyzkoušet polévkový cloumák ze sáčku obohacený o různé ingredience. Postup: zalijeme horkou vodou jakoukoliv polévku ze sáčku, pak do ní přidáme podle chuti základní koření a ingredience (sůl, Maggi, jakékoliv koření, chilli, tatarku, kečup, ocet, sladkou šťávu, jedlý olej, cibuli, česnek). Celou tuto polévku do sebe naklopíme. Pozor ať omylem nesníte i kastrol, talíř a lžíci, chuťově budou možná lepší než samotná polévka. Ta vás však nakopne a se žaludkem udělá nevídané věci.

B) Chování

Pro lehčí typ kocoviny můžete vyběhnout ven a trochu se projít, nebo si jít třeba zaplavat. S těžší kocovinou, kdy vás bolí každý krok, musí i poloprofesionál uznat svou neschopnost a jít si sednout někam do klidu.

 

3. Kocovina pro profesionály.

Opravdový mistr v kocovině má již své osvědčené taktiky, proto není potřeba dopodrobna všechny vypisovat. Máme však pár rad, aby se z vás stal opravdový profesionál, který zaslouží respekt.

Máte doma kyselé okurky? Vypijte lák, ve kterém jsou naloženy. Podobně může působit i šťáva z utopenců, zavináčů, nálev z feferonek, nebo jiné kyselé zeleniny.

Opravdoví mistři alkoholu razí heslo: „Čím ses zkazil, tím se naprav.“ Ráno ihned po probuzení si tedy dají hned štamprli rumu, zelené, whisky, ferneta, či jiné lihoviny. Popřípadě si nalijí pivo nebo víno. Někteří lidé by se z toho na místě pozvraceli, někomu to hold pomůže.

Bonus: Pro ty, kdo kocovinu nemají

Pokud chcete kocovině předejít úplně, můžete si v zimě, kdy je mínus 10-20 stupňů lehnou venku opití na lavičku. Ráno už nic cítit nebudete. To se však obecně nedoporučuje, proto to nedoporučuje ani naše redakce.

To, že máte ráno kocovinu, je jedině dobře. Představte si, že byste ráno po deseti pivech vstali a nic vám nebylo. Co by vám bránilo tomu, abyste si každý den udělali pěkný večer v hospodě. Někteří lidé to takhle mají, skončí většinou jako trosky se zničenými játry.

Nezoufejte tedy nad ranním stavem a vždy si říkejte: „Za pár hodin bude líp“. 

Read more

Local News