Jak zabránit padání vlasů

Share

Plešatění je denní chleba mnoha mužů. Naštěstí pro nás pány, je koleno na hlavě společensky únosné. Po bujaré hřívě se nám však občas zasteskne a zatoužíme ji mít zpátky, mnohdy to bohužel není možné. Nejlepší zbraní proti ztrátě vlasů je prevence.

Správná strava

Vlasy jsou složeny z keratinu (bílkovina) a stejně jako celé tělo funguje podle toho, co jíme. Dopřejte si tedy dostatek bílkovin ve stravě a jezte hodně masa. Můžete tím omezit řídnutí a slábnutí vlasů.

Dodržování hygieny

Prach, kouř a špína, se kterými se denně setkáváte, ucpávají póry vlasových folikulů. Proto je čistá hlava základem pro zdravý růst a vývoj vlasů. Šampónem, vhodným pro váš typ pokožky, se umyjte jakmile pocítíte potřebu. Mějte však na paměti, že voda odstraňuje přirozené pH pokožky, narušuje její filtr, může dojít k podráždění a nadměrnému maštění či vysušení.

Neškrábat se

Tento bod navazuje na předcházející. Pokud budete mít špinavou hlavu a budete se drbat, můžete lehce poškodit vlasové folikuly, které se zadrhnou za nehty. Raději si běžte pokožku na hlavě promasírovat tonikem nebo speciálním přípravkem proti padání vlasů. Doporučeny jsou přípravky s obsahem klinicky ověřených látek jako je melatonin, aminexil nebo minoxidil.

Vlasy netahat

U mužů tento problém hrozí pouze ojediněle, nicméně pokud máte dlouhé vlasy, pevné stažení do culíku jim nedělá dobře a po několika letech by se vám mohlo nepěkně zvětšit čelo. Raději je nechte rozpuštěné.

Málo stresu

Je známo, že stres není obecně zdravý pro fungování celého organismu. Co se děje ve Vaší hlavě se však odrazí i na ní. Kvůli stresu můžete zbytečně přijít o pár tisícovek vzácného porostu. Dodržovat tedy i psychohygienu!

Nepoužívejte kondicionér na vlasovou pokožku

Kondicionér patří pouze na delší vlasy, na vlasové pokožce nemá co dělat. Vlasům dodává lesk, čímž dochází k lepšímu rozčesávání. V případě kontaktu s pokožkou budou vlasy zplihlé, mastné a bez objemu. Podporuje také usazování nečistot kolem vlasového folikulu.

Nepřehánějte to s gely a jinými stylingovými prostředky

Pokud dennodenně používáte pro sebe zkrášlení tuny gelu, může se stát, že vám ucpe póry na pokožce hlavy, která pak nemůže „dýchat“. Raději zkuste ráno vyjít z koupelny naprosto přirozeně – bez natupírovaných vlasů.

Chraňte vlasy před přímým slunečním světlem

Naši pokožku chráníme před UV zářením opalovacím krémem, oči si chráníme slunečními brýlemi, ale co vlasy? Pokud máte to štěstí a bydlíte někde u moře, nebo se často vystavujete slunečnímu světlu, může vám UV záření poškodit vlasy. Nejideálnější ochrana je vzdušná, světlá čepice či klobouk.

Prokrvení vlasové pokožky

Nejpříjemnější a nejúčinnější podpora růstu je prokrvení vlasové pokožky. Ne každý má však to štěstí a dokáže přesvědčit svou drahou polovičku k tak příjemné aktivitě. Pokud začínáte viditelně ztrácet vlasy, může to pro ni být dobrá motivace.

Kofeinové přípravky na vlasy

Kofein brání využití testosteronu, který zapříčiňuje padání vlasů. Bohužel si nepomůžete, když budete kofein do těla dostávat přes šálky kávy. Pro správný účinek by bylo potřeba vypít 60-70 velkých turků. Po takovém množství kávy by vám byly vaše vlasy ukradené.

Na našem trhu prozatím chybí přípravky takové kvality, aby v nich účinná látka byla opravdu vlasům prospěšná. Kofeinové šampóny, které produkují farmaceutické firmy, vám po několika sekundách nanešení na vlasy určitě nic nezlepší.

Nekuřte

U mužů, kteří se nedokáží odlepit od cigarety, bylo zjištěno větší riziko plešatění. Pokud nevíte, jak vydržet pár hodin bez cigarety, můžete vyzkoušet různé alternativy nikotinové závislosti. Nejen vaše vlasy vás budou milovat.

Read more

Local News