Život s moderními technologiemi – co všechno nám umožňují?

Share

Žijeme v době, která se velmi rychle mění. Dnes máme totiž k dispozici řadu technologií, které ovlivňují náš život – bez ohledu na to, jestli se nám to líbí nebo ne. O mnohých z nich mohly naše prababičky před několika desítkami let jenom snít. My je dnes bereme jako naprostou samozřejmost a nikdo se nad nimi nepodivuje.

Chytrá domácnost

Počítače a automatizace pronikají opravdu do všech odvětví lidské činnosti, pochopitelně se tedy nevyhýbají ani oblasti bydlení. Zde nám šikovné technologie pomáhají ušetřit finance, ulehčují nám práci, zvyšují naše pohodlí i bezpečí. V domácnosti nám tak nechybí nejrůznější chytré spotřebiče v podobě praček, sušiček, myček nádobí, kávovarů nebo robotických vysavačů. Ovládat, a to i na dálku, můžeme vytápění, osvětlení, žaluzie nebo alarm. Stačí jen stisknout jedno tlačítko. Prosazovat se ale začínají také hlasové příkazy.

Pohodlnější řízení

Nejrůznější zlepšováky se týkají i automobilů. Dnes už je naprostou samozřejmostí cestovat s navigací, která nás do cílové destinace dostane co nejrychlejší cestou. Výrobci ale neusínají na vavřínech a vozidla vylepšují stále novými a novými technologiemi, které zvyšují naši bezpečnost, zmenšují pravděpodobnost nehod a ulehčují nám řízení. Jde třeba o parkovacího asistenta, kdy systém převezme část nebo celou kontrolu nad vozidlem. Moderní auta umí také dupnout na brzdu, když vám do cesty vstoupí chodec, disponují laserovými světlomety s velmi silnými diodami, které svítí daleko a mnohem jasněji.

Virtuální investování

Moderní technologie ovlivňují prakticky každý aspekt našeho života a nevyhýbají se ani oblasti investování. Na výsluní se tak pomalu, ale jistě dostávají kryptoměny. Zatímco jedni jim věští brzký zánik, jiní jim naopak prorokují zářnou budoucnost. Faktem je, že bitcoiny a další digitální měny se stávají i čím dál víc propíraným mediálním tématem. Možná i to je důvod, proč se o nákup bitcoinů zajímají nejen vývojáři a hackeři, ale i úplně „obyčejní“ lidé. Je tak dost možné, že peníze v klasické formě, tedy tak, jak je známe teď, budou brzy minulostí. Co myslíte, čeká nás finanční revoluce?

Read more

Local News