Žena, která přežila lodní havárie od Britanicu až po Titanic

Share

Violet Jessopová může mluvit o obrovském štěstí v nešťastném životě. Píše se 20 století a na oceány vyplouvají tři nejluxusnější a zároveň nejbezpečnější parníky své doby, které vždy na jedné ze svých plaveb ztroskotaly. Jejich památka zůstala navždy pohřbena v hlubinách oceánů a jen hrstka cestujících se zachránila před jistou smrtí.

Právě Violet Jessopová byla přítomna u všech velkých lodních havárií a pokaždé se ji podařilo přežít. Šlo snad o velkou náhodu, nebo ji první ztroskotání dodalo potřebné zkušenosti, aby následně přelstila další dvě obrovské zkázy v lodní dopravě?

Přinesla právě Violet neštěstí na palubu lodí, nebo jde jen o souhru krutého osudu?

Violet Jessopová zpočátku nikde nemohla sehnat odpovídající práci svému vzdělání. Mnoho pohovorů bylo zakončeno tím, že je příliš hezká a budila by zbytečný rozruch mezi posádkou a navíc je příliš mladá. Nakonec se nad ní smilovala společnost White Star Line, která vlastnila všechny tři zkázonosné parníky a v letech 1910 ji zaměstnává.

Olympic

První nešťastnou plavbu Violet absolvovala v letech 1911 společně s parníkem Olympic. Je to jeho pátá jízda a nic nenasvědčovalo tomu, že by se toho dne, mělo stát něco neobvyklého. Cesta byla naplánována do New Yorku, ovšem parník se nedostane dále než k jihoanglickému ostrovu Wight, kde se srazil s proplouvajícím královským křižníkem HMS Hawke. Do lodi začalo zatékat. Naštěstí ji zastavily vodotěsné dveře a loď se mohla bezpečně vrátit do Southamptonu. Šlo o první velkou předzvěst, co Violet teprve čeká.

Titanic

10. dubna 1912 míří Titanic ze Southamptonu do New Yorku. O čtyři dny později se střetává s obrovskou ledovou krou. Violet je ve své kajutě a ihned je přivolána na palubu, kde dohlíží na správné naloďování pasažérů do záchranných člunů. Přednost měli ženy a děti. Náhle ji důstojník povídá, aby si nastoupila do člunu a opustila loď. Ještě dostává na klín neznámé dítě, které odevzdává do rukou zachránců z lodi Carpathia.

Britanic

Nejdříve se tato loď měla jmenovat Gigantic a doplnit názvy třech postav v řecké mytologii. Nakonec ji společnost přejmenovala kvůli pověrčivosti, ale ani tento krok neodvrátil další katastrofu. Roku 1916 naráží Britanic na vojenskou minu a začne nabírat vodu. Violet si ihned balí nejnutnější věci a jako zázrakem se dostala do záchranného člunu. Ten byl následně nebezpečně vtahován pod lodní šrouby, a proto Violet vyskakuje a ihned po té dostává pod vodou velkou ránu kýlem lodi do hlavy. Náraz ztlumily její vlasy a jako přeživší se dostala domů. Jde o legendární osobu, která přežila všechny tři lodní katastrofy.

Table of contents

Read more

Local News