Základy cvičení s kettlebellem 

Share

Kettlebell patří mezi velmi oblíbené druhy sportovního nářadí. O co vlastně jde a jak s kettlebellem správně a efektivně cvičit?

Co je kettlebell?

Přestože cvičení s kettlebellem se větší míře rozšířilo až v poslední době, je toto náčiní známé již stovky let. O co vlastně jde? Kettlebell je speciální druh činky ve tvaru koule s madlem, a slouží tedy pro funkční trénink.

Tvar kettlebellu vychází z historických pramenů, kdy se podobné náčiní (z ruštiny girya a z češtiny bulina) vyrábělo z dělové koule. Buliny následně využívali zejména cirkusoví artisté a vojáci.

Do Česka přišel tento typ činky až s příchodem Rudé armády v minulém století, a díky popularizaci fyzických cvičení a tréninků se pak kettlebelly začaly hojně používat mezi širokou veřejností.

Druhy kettlebell činek

Činky kettlebell dostupné běžně na trhu se zpravidla liší svým tvarem, velikostí/váhou i použitými materiály. Klasické váhy kettlebelů se pohybují v rozmezí 2 až 48 kg. Zatímco těžší činky jsou téměř výhradně vyráběny z kovu, lehčí váhy lze sehnat také v plastové variantě.

Výhody kettlebellů

  • všestrannost – výhodou těchto činek je jejich využití téměř bez limitů. Činky se hodí pro muže i pro ženy, pro začátečníky či profesionální sportovce. Kettlebell v sobě kloubí hned několik cvičících pomůcek a praktik, takže pro domácí fitness je to ta nejlepší volba.
  • skladnost – drtivou většinu kettlebellů snadno uložíte v rohu místnosti či ve skříni, a nebudou vám tak – na rozdíl od jiných, těžkých cvičících strojů – zabírat téměř žádné místo. Pouze u plastových variant je někdy problém, protože těžší činky již jsou zpravidla objemnější, i tak ale nejspíš s prostorem problém mít nebudete.
  • dostupnost – kettlebell činky jsou cenově velmi dobře dostupné, a již v řádu několika set korun tak můžete dostat velmi kvalitní cvičící pomůcku. Pro základní cviky navíc nepotřebujete žádné další náčiní, takže ekonomická stránka kettlebell fitness vás nemusí trápit.

Začínáme s kettlebellem

Pokud vás práce a pohyb s kettlebellem zaujal, ale tápete, jak jej efektivně využít pro samotné cvičení, máme pro vás několik tipů pro začátek:

  • Rozmyslete si, zda chcete s činkami cvičit jednoručně nebo obouruč. Obě varianty jsou možné, vždy však je potřeba vhodně upravit váhu činky.
  • Pro začátečníky se doporučuje začít s váhou 8 kg (ženy), resp. 12 kg (muži) pro obouruční cvičení. V případě jednoručního cvičení počáteční váhu snižte na polovinu, tzn. 4/6 kg.
  • Cviků s kettlebellem existuje několik. Snažte se však nejprve cvičení probrat s odborníkem nebo profesionálním trenérem – práce s těžkými závažími může být při nesprávném cvičení pro tělo zbytečně zatěžující.

Druhy cviků a cvičení

Pro názornost zde uvádíme obecné typy cviků, které můžete s kettlebellem provádět:

  • kettlebell swing – houpání činkou od země zespoda nahoru směrem před sebe
  • dřepy
  • výpady
  • mrtvý tah
  • výstupy na schod

Kettlebell je tak skutečně univerzálním nástrojem pro domácí fitness, a pokud to s cvičením myslíte vážně, nebudete při jeho pořízení jistě litovat.

Read more

Local News