Za rok v Česku dojde k víc jak 60 tisícům vloupání. K ochraně pomohou bezpečnostní dveře

Share

V minulém roce se podle statistik Policie ČR stalo přes 60 tisíc násilných vniknutí do soukromých objektů za účelem krádeže. Z toho 4 446 vloupání bylo do bytů, 6 671 do rodinných domů a 4 841 do chat. Lupiči do objektu nejčastěji vniknou oknem nebo vchodovými dveřmi.

Lidé velmi často podceňují bezpečnostní opatření a zlodějům tak značně ulehčí práci.

Investice do bezpečnostních dveří není finančně nenáročná, ale vložit prostředky do kvalitního výrobku s certifikátem se majitelům nemovitostí vyplatí. Pokud by chtěli za každou cenu ušetřit a hledat nejlevnější řešení, nemusí pak výsledek splňovat potřebné bezpečnostní parametry a majitel pak přijde o možnost sjednání dostatečné pojistky na bydlení.

Jaké parametry by měly bezpečnostní dveře splňovat?

Ideálním řešením jsou podle nich dveře, které spadají do tzv. 3. bezpečnostní třídy. Na nižší bezpečnostní třídu nezískáte potřebnou pojistku, naopak vyšší třídu byste měli využít, jen pokud doma schraňujete velmi cenné věci či umělecké sbírky.

Při výběru nových bezpečnostních dveří byste měli věnovat zvýšenou pozornost především následujícím vlastnostem:

Materiál, ze kterého jsou dveře vyrobeny

Bezpečnostní dveře by měly mít vždy ocelovou konstrukci, na kterou se za horka natavuje kvalitní folie ve velmi věrohodném dekoru dřeva. Ocel je lepší než dřevěné nebo překližkové materiály, nereaguje totiž na vlhkost ani změnu teplot a dveře  z ní vyrobené se nemusí nijak seřizovat. Folie na něm natavená je navíc odolná proti oděru a velmi dobře se udržuje.

Přítomnost bezpečnostních čepů

Ocelová konstrukce musí být vybavena bezpečnostními čepy, umístěnými po obvodu dveří minimálně z horní a z bočních stran. U zamykací strany dveří se jedná o tzv. aktivní čepy, které se vysouvají při otáčení klíčem. Na zbylých stranách jsou pak umístěny pasivní, nepohyblivé čepy, které zajišťují dveře proti vysazení z pantů jen pouhým zavřením.

Počet a kvalita zámků a bezpečnostních vložek

Na kvalitě zámků a bezpečnostních vložek se rozhodně nevyplatí šetřit. Zámky do dveří vždy pořizujte dva. Pro chvíle, kdy jste právě doma, můžete využít přídavný horní zámek. Hlavní zámek tak nebude tolik zatěžován.

Bezpečnostní zárubeň

Pokud chcete mít 100% jistotu bezpečnosti, nestačí pouze nasadit nové dveře do původních zárubní. Zabezpečení vašeho majetku tím sice zvýšíte, ale dveře nebudou dostatečně těsnit. Nové dveře jsou pro starou zárubeň navíc příliš těžké a zatěžují panty. Výsledkem toho může být zničení zárubně a její následná výměna.

Kvalitní bezpečnostní dveře jsou důležité i při sjednávání pojistky.

Při sjednávání pojistky na bydlení je bezpečnostní stupeň a kvalita vstupních dveří důležitým faktorem pro stanovení maximální výše pojistné částky. Obyčejný zámek na běžných dveřích vám bude stačit na získání smlouvy s nejnižší možnou pojistnou částkou, maximálně kolem 300 tisíc korun. Pokud v bytě uchováváte majetek ve vyšší hodnotě a logicky tedy budete potřebovat pojistnou částku vyšší, bude po vás pojišťovna chtít doložit informace o montáži vstupních dveří minimálně s bezpečnostní třídou 3 a řádným certifikátem.

Více na: http://www.htdvere.cz/poradna

Jiří Vyklický – Publikuji články o stavebnictví a bydlení se specializací na bezpečnostní problematiku. Dlouhodobě pracuji ve firmě www.htdvere.cz která je zaměřena na prodej bezpečnostních dveří.

Read more

Local News