Z muže ženou aneb ze života transsexuála

Share

Jak se žije ženě uvězněné v mužském těle? Jak probíhá procedura změny pohlaví a jak se s ní vyrovnávají blízcí dotyčného transsexuála? Je vůbec možné žít s tímto osudem plnohodnotný život? Keith Hull alias Stephanie Anne Lloydová píše svou zpověď na základě vlastních zkušeností. 

Transsexualita je porucha pohlavní identity, která podle odhadů některých odborníků vzniká už před narozením, je tedy vrozená. Jedinec cítí, že má vnitřně jinou pohlavní identitu než kterou má anatomicky od přírody. Přeje si mít opačné pohlaví, než se kterým se narodil, a odmítá se chovat jako příslušník nechtěného pohlaví. Sexuální orientace bývá u těchto jedinců nejčastěji heterosexuální, ale není to pravidlem.

Jak transsexuál prožívá svoji situaci?

Učebnicové definice selhávají při popisu toho, jak transsexuálové prožívají svou situaci a jak se s ní musejí oni a jejich rodiny vyrovnávat. O tom jsou vyprávění samotných „postižených“, kteří šli s kůží na trh, jako to udělala např. Stephanie Anne Lloydová (původně Keith Hull) ve své autobiografické knize Stephanie: Z muže ženou.

Projevy transsexuality v dětství

Keith Hull se narodil r. 1946 do chudé anglické rodiny. Má jednu sestru a rodiče, kteří se dali na víru Svědků Jehovových a vštípili ji i svým dětem. Učení Svědků Jehovových ovládlo celý jejich volný čas a veškeré stránky života, Keith s tím měl v pozdějším životě velmi bolestivou zkušenost, víra ho vydědila.

Keith vypráví, že už v pěti letech se začaly v noci objevovat jeho sny o tom, že je v dívčím těle. V útlém věku měl také první sexuální zážitky, a to se svou starší sousedkou paní Grayovou, která ho dá se říct zneužívala. Na druhou stranu s ní jedinou mohl být sám sebou, svěřil se jí totiž se svým „problémem“ a ona mu nakoupila hromadu dívčího oblečení, do kterého se mohl u ní doma oblékat. 

Dospívání a první potíže v sexu

V období dospívání se o něj začaly zajímat dívky, a tím začaly jeho patálie se sexem. S holkama rád trávil čas, ale do žádné se nemohl zamilovat a když došlo na sex, pokaždé selhal. Naučil se proto těmto situacím vyhýbat a namísto klasického sexu provozovat, když už nebylo zbytí, orální sex, ve kterém se stal přeborníkem.

Na prahu dospělosti byl obětí znásilnění ze strany žen, které ho delší dobu uháněly. První sexuální zážitky tedy byly velmi traumatické. Měl velkou smůlu v tom, že byl jako muž pro ženy přitažlivý a sexu se nemohl jen tak vyhnout.

Přijetí role muže

svatbla s marylin

Jednoho dne se jeho život od základu změnil, a to, když potkal svou první velkou lásku – Marylin. Zamiloval se do ní na první pohled a jeho problémy byly rázem pryč a on s ní normálně začal sexuálně žít, což bylo něco, co nikdy předtím nezažil. Oženil se s ní a měl s ní tři děti.

Několik let jejich soužití byla rodinná idylka. Svou ženu miloval a pro své děti by udělal první poslední. Když byla Marylin po druhé těhotná a její těhotenství bylo velmi komplikované, nedělalo mu problém nechat ji odpočívat, převzít její mateřskou úlohu a starat se o celou domácnost i o jejich dvojčata sám. V roli ženy se cítil jako ryba ve vodě.

Návrat do reality

O pár let později se ale znovu objevily jeho problémy s pohlavní identitou. Nastaly mu znovu problémy v sexu, zkrátka nebyl schopen uspokojit svou ženu a propadal workoholismu. Trávil více času v práci než doma s ní a s dětmi, proto ho Marylin začala i podezřívat z toho, že má milenku. Nezbylo mu nic jiného než jí říct o svých problémech, které měl, než ji poznal. A ona v něm poznala transsexuála. Dlouho mu trvalo, než přestal odmítat, že má Marylin pravdu a než si přiznal, že je uvnitř žena.

Do té doby své rodině přichystal několik let trvající trápení. S Marylin nebyl schopný spát, proto jí opakovaně nutil k tomu, aby si našla milence. To zprvu odmítala, nakonec ale poslechla. Přesto, že to v Keithovi vzbuzovalo nesmírnou žárlivost, myslel si, že lepší řešení vymyslet nemohl, vlastně se tím ani pořádně nezabýval do doby, než se Marylin do jednoho z těch mužů opravdu zamilovala a on s tím už nemohl nic dělat. Postupně se o tom dozvěděly i děti a on musel ze života své rodiny postupně zmizet. Jeho život byl v troskách. Už byl rozhodnutý podstoupit operaci na změnu pohlaví.

Operace a nový život po ní

stephany se učí být ženou

Před samotnou operativní změnou pohlaví musel Keith podstoupit několik let hormonální léčby, díky které postupně získával ženské tvary a jemnější hlas, přestaly mu růst vousy apod. Také se připravoval na novou roli ženy nacvičováním správné ženské intonace, učil se správně líčit, oblékat, body language… Následná operace pohlaví už byla jen formalitou. Odborníci mu odoperovali penis, vytvořili vaginu a ženská prsa.

Jeho proměna v ženu se udála r. 1983 a měla na jeho život obrovský dopad. Kromě toho, že ztratil svou ženu a děti, byl exkomunikován z církve Svědků Jehovových, kteří se k němu zachovali velmi necitlivě a arogantně. Pro jejich čin nebyl rozumný důvod, byla to pouze nesnášenlivost. Protože byla víra pro jeho rodiče vším, de facto se svého syna (dcery) po tomto incidentu zřekli, zvláště otec s ním dlouho nepromluvil ani slovo. Bývalá žena Marylin ho při rozvodu připravila o všechny peníze a kvůli nechtěné publicitě v novinách přišel o práci. Takovou cenu musel zaplatit za to, že se rozhodl být sám sebou.

stephany leží

Stephanie byla pro muže stejně přitažlivá jako dříve Keith pro ženy. Zanedlouho se proto stala jedním z mála lidí, kteří měli tu možnost prožít za život mužský i ženský orgasmus. Mužský orgasmus je podle Stephanie soustředěný více do slabin, ženský se soustředí do celého těla. Stephanie měla řadu lásek, kterým nevadilo, že byla kdysi muž, pro některé to bylo ale přece jen silné kafe a raději před ní prchli. Ta pravá láska měla teprve přijít.

Transformace a život šlapky

Spolu se dvěma obchodními partnery, Rajkem a budoucím manželem Davidem, založila síť obchodů a kosmetických salonů „Transformace“, kde mohli najít transsexuálové útočiště. Protože neprosperovali tak, jak by si přáli, a hrozil jim krach, uchýlila se k radikálnímu řešení. Z jejich salonu udělala navíc také „masážní salon“, kde různým zájemcům poskytovala sexuální služby. Jejich situace se ihned zlepšila, ale málem také kvůli tomu skončili ve vězení a přišli o spoustu obyčejných zákaznic, které neměly problém s pohlavní identitou (to byla většina klientely).

Druhé manželství

stephany

Stephanie je jedna z mála lidí, kteří si vyzkoušeli, jaké to je být manželem i manželkou. Po peripetiích s „Transformací“ se dala dohromady s obchodním společníkem Davidem, který byl čerstvě rozvedený. Považuje ho za svou poslední lásku v dobrém i ve zlé
m. Její příběh tak končí happyendem. Stále však doufá ve smíření se s rodiči a se svou původní rodinou, zvláště s dětmi, které se jí neozývají.

Svůj život zasvětila boji za práva minorit a to nejen transsexuálů, a po svatbě provozovala se svým mužem síť hotelů specializovaných pro komunitu transsexuálů a transvestitů. Ti zde mohli být sami sebou a personál jim poskytoval různé služby (převážně neerotického charakteru) jako byla dokonalá kosmetická proměna v ženu (muže). Doufá, že se v budoucnu budou lidé k těmto minoritám stavět bez předsudků.

Read more

Local News