Vyznáte se ve víně?

Share

Víno prý bylo oblíbeným nápojem řeckých bohů. A k nim se řadí i řada současníků. Jak by také ne. Kvalitní víno dobře chutná a odbourává stres. A v neposlední řadě v něm je pravda. Důvodů, proč si tu a tam skleničku dobrého vína neodepřít, je zkrátka dost, nemyslíte?
Zase to ale s jeho konzumací nepřežeňte. Ve hře je stejně jako s nadměrným pitím jakéhokoliv jiného alkoholického nápoje i alkoholismus. Pojednání o něm si ale necháme do jiného článku. Nás zajímá, jaké víno je skutečně kvalitní a na základě jakých parametrů ho poznáme.

Co určuje kvalitu vína?

Vše začíná u vinné révy. Na světě existuje asi deset tisíc odrůd, ovšem pěstována jich je jen asi tisícovka. Svou roli hraje i kvalita půdy, v níž réva roste, množství slunečních paprsků, jež na ni dopadá, charakter zrání hroznů stejně jako spousta dalších faktorů, které si vinaři střeží jako cenné know how. To však nic nemění na faktu, že cesta od vinné révy ke sklence lahodného moku je velmi dlouhá. A konečného konzumenta zas tak moc nezajímá. Ten chce jedno. Aby na jeho stole skončilo opravdu dobré víno. A jak ho tedy pozná?

Naučte se číst viněty

Pokud nemáte možnost víno ochutnat, což se děje na degustacích, můžete se naučit číst etikety, neboli viněty, které jsou jakýmsi rodným listem vína. Na něm najdete údaje o druhu vína, obsahu alkoholu, cukru, název stáčírny, identifikaci původu vína a číslo výrobní šarže. Zárukou nejvyšší kvality vín je ovšem patřičná certifikace, tedy označení původu a kvality. Francouzi svá kvalitní vína označují písmeny AOC, Italové DOC a Moravané VOC. Vína s tímto označením by vás tedy neměla zklamat.

Jaké víno pít v zimě?

Na trhu se setkáme s různými druhy vín. Traduje se, že bílá vína jsou vhodná k bílým masům a víno červené k masům červeným. Podle somelierů si však máte dát víno, na něž máte chuť, nezávisle na pokrmu, který konzumujete. To samé platí na vztah vína k sezoně. Kde stojí, že léto přeje výhradně lehkým šumivým vínům a zima silnějším červeným? Nikde.

Ročník desetiletí

Jiné to ovšem je při speciálních příležitostech. Pro ně jsou ideální vína archivní. Například luxusní archivní víno 1980 je přímo stvořené pro přípitek. Skutečným skvostem je ale archivní víno 1976, jemuž se právem říká ročník desetiletí. Věřte, že s takovýmto vínem každá výjimečná událost dostane ty pravé grády.

Read more

Local News