Vysokohorská turistika – tipy na cesty, co s sebou

Share

Máte rádi turistiku? Co byste řekli na přechod hřebenů hor, sedel či horských ledovců? Vysokohorská turistika (VHT) se v dnešní době neobejde bez pořádné výbavy, nadšení a party přátel.

Vysokohorská turistika je spojena s touhou poznávat kraj a okolní pohoří, pričemž je potřeba vylézt na vrcholek hory. S klasickým horolezectvím na skále, jak ho všichni známe, nemá VHT moc společného. Jedná se totiž o pohyb v lehkém horolezeckém terénu klasifikovaném jako I. a II. stupeň UIAA, kdy ve většině případech není potřeba jištění.

Kam vyrazit za VHT

Pokud hledáte alternativu blízkou České republice, doporučujeme nevynechat vrcholek Severních vápencových Alp Dachstein s téměř třítisícovou výškou. Pohledy, které se vám z tohoto výstupu nabídnou, patří k těm nejúchvatnějším.

Další lokací může být například Silvretta, ledovec Grossvenediger. Odvážnějš se mohou vydat i na Elbrus nebo Ararat v Kavkazu.

Pokud jste začátečník a budete se chtít zabývat VHT častěji, doporučujeme nejprve absolvovat kurz vysokohorské turistiky, ve kterém se dozvíte základy jištění, bezpečné chůze a vše potřebné pro bezpečný výstup na hřebeny hor.

Co s sebou

Výstupy jsou často několikadenní a proto je potřeba mít kvalitní outdoorové vybavení. Pokud po cestě narazíte na chatu nebo hotel, máte vystaráno. V jiném případě je potřeba přenocovat v kvalitním stanu. V současnosti se používají nejčastěji dvojité stany, kdy první vrstva je prodyšná a druhá je nepromokavá. Důležitým ukazatelem u stanů je vodní sloupec tropika a podlážky udávající odolnost vůči vlhkosti.

Spacák je zajisté nezbytným vybavením, kdy izolační vrstvu tvoří dutá vlákna nebo peří.

Obléknout by se člověk měl tzv. cibulovým principem, to znamená více vrstev, kdy každá plní určitou funkci. Například odvod vlhkosti z těla, prodyšnost, tepelnou izolaci, ochranu před větrem nebo deštěm.

Dalším dílčím vybavením může být nejčastěji při přechodu ledovce lano, karabiny, přilba nebo sedák. 

Read more

Local News