Všechno, co jste potřebujete vědět o povinném ručení

Share

Každý z nás někdy zjistil, že podepsal nevýhodnou smlouvu a někde jinde by se měl o mnoho lépe. To platí i u povinného ručení. A buďme upřímní, ne všichni si jdeme to nevýhodné zrušit, abychom si sjednali to lepší. Často je to kvůli naší lenosti. Pojďme si tedy říct, kdy můžete smlouvu vypovědět.

Vypovězení povinného ručení

Pokud se chýlí vaše smlouva ke konci, vyčkejte pár dní a využijte toho. Musíte ovšem smlouvu vypovědět více než šest týdnů před skončením její platnosti, jinak bude automaticky obnovena. Pokud se to stalo, můžete svoje povinné ručení vypovědět do dvou měsíců od jeho uzavření, a to bez udání důvodu. V případě, že se nacházíte mimo tato období, dá se domluvit s pojišťovnou. Čekejte ale neochotu pojistitelů, jelikož to rozhodně nedělají rádi.

Další možnosti jsou už specifické. Ze smlouvy se můžete vyvázat, pokud vám navýšili pojistné a vy jste s tím nespokojeni. Musíte tak učinit do měsíce. Stejně tak pokud je vozidlo vyřazeno z registru nebo změnilo vlastníka, je možné smlouvu vypovědět. K tomu ovšem musíte přiložit i smlouvu o provedeném aktu.

Jako poslední možnost je neuspokojivé vyřízení vzniklé pojistné situace. Na to máte tři měsíce. Takže opravdu se není na co vymlouvat, zvláště když se dnes dá povinné ručení sjednat i vypovědět on-line.

Chci jenom to nejlepší!

Pokud jste byl s předchozí pojišťovnou nespokojen, budete přirozeně nyní hledat co nejlepší nabídku. Na internetu existuje mnoho kalkulaček povinného ručení, kde zjistíte, co je pro vás nejvýhodnější. Srovnání si můžete udělat například – zde . A podle čeho budete vybírat?

  • Cena – Cena je v tomto ohledu stále ještě alfou omegou. Záleží na tom, kolik vlastně chcete platit a co si můžete dovolit. Není ovšem dobré se rozhodovat jenom podle nejnižší cenovky
  • Bonusy – Každá pojišťovna nabízí zcela jiné bonusy a slevy. Někdy můžete zjistit, že zaplatit více se díky těmto zákaznickým výhodám vyplatí a nakonec vás to vejde i na méně peněz. V případě, že budete mít na silnicích štěstí, můžete například po několika letech dostat bonus bezproblémového pojištění. Ten lze navíc převádět třeba i na vaše příbuzné.
  • Pojistné limity– Je dobré být pojištěn, ale stejně důležité je dívat se na výši limitů. Pokud vám ho nějaké super výhodné pojištění nastaví na milion, bude vám to při havárii dost možná k ničemu. Je o dost lepší mít limit třeba na 20 milionech a něco si připlatit.
  • Asistenční služby – Tato součást povinného ručení je pro mnohé zcela neprobádanou oblastí. Přesto se na používání asistenčních služeb v době pojistné události dá ušetřit desítky tisíc. Můžete si na několik dní půjčit automobil místo vašeho nepojízdného nebo využít zámečníka při nešťastném zabouchnutí klíčů. Služeb nabízejí pojišťovny kolem deseti, takže se na všechny podívejte a porovnejte jejich užitečnost.
  • Kvalita doplňkových připojištění – Ke své uzavřené smlouvě se můžete podle vlastního zájmu ještě připojistit. I u tohoto bodu se nabídka různí, je tedy třeba pečlivě vybírat.

A to stále není všechno!

Legendární zvolání Horsta Fuchse platí i v této oblasti. Při sjednání povinného ručení on-line máte i mnoho dalších výhod. Jedna z nich je právní poradenství zdarma. A právníci zdarma na stromech nerostou, takže ho můžete směle využít. Také za to dostanete peněžní bonus, protože nijak nezaměstnáváte její agenty, tudíž i jí šetříte peníze. Nejvíce ovšem uspoříte svého času a nervů. Běhat někam se smlouvami, čekat dlouho na pobočkách je únavné, tak proč si to neudělat v dnešním moderním světě rychle na internetu?

 

Read more

Local News