Transplantace vlasů vám zvýší sebevědomí. Jak celý proces probíhá?

Share

Transplantace vlasů je v podstatě chirurgický zákrok, při němž se vlasové cibulky ze zarostlé oblasti přesouvají do plešaté, respektive řídnoucí části pokožky hlavy. Obvykle se doporučuje lidem, kteří již vyzkoušeli jiné způsoby léčby vypadávání vlasů, ovšem bez výsledku. Transplantaci vlasů provádějí dermatologové i plastičtí chirurgové. V následujících řádcích vám prozradíme, jak celý proces probíhá, kdo je vhodným kandidátem pro tento zákrok a jak se po něm chovat, abyste dosáhli kýžených výsledků.

Existuje spousta důvodů, proč přichází lidé o vlasy, přičemž někdy je ztráta vlasů dočasná, jindy zase trvalá. Vlasová transplantace řeší trvalé vypadávání vlasů, které je způsobeno:

  • autoimunitním onemocněním zvaném alopecia areata, které napadá vlasové folikuly,
  • androgenní alopecií,
  • onemocněním štítné žlázy či hormonální nerovnováhou,
  • traumatickým zraněním a popáleninami.

Co je transplantace vlasů FUE?

Snad nejvíce rozšířenou metodou transplantace vlasů je FUE (Follicular Unit Extraction), což v překladu znamená extrakce folikulární jednotky. Provádí se tak, že se z kůže odeberou jednotlivé vlasové folikuly a implantují se na jiné místo, kde vlasy nerostou.

FUE nahrazuje klasickou techniku transplantace folikulární jednotky FUT (Follicular Unit Transplantation), kdy se odebírá celá část pokožky spolu s folikuly a transplantuje se na cílové místo. FUE je populárnější než FUT, protože výsledek nejenže vypadá přirozeněji, ale také nezanechává tak velké jizvy.

FUE však vyžaduje, abyste měli na hlavě dostatek zdravých a hustých vlasů k transplantaci. Posoudí to však konkrétní lékař, zda jste vhodný kandidát na tuto metodu.

Jak transplantace vlasů FUE probíhá?

S přibývajícím věkem se třífázový cyklus růstu a dorůstání vlasů zkracuje, až nakonec přestanou vlasy dorůstat. Proces je u každého jiný, takže někteří lidé začínají plešatět ve 20 letech, zatímco jiní mnohem později. Transplantace vlasů obnovuje vlasy nahrazením starých folikulů novými folikuly, které jsou stále schopny zajistit růst vlasů.

Po transplantaci se folikuly vyživují krevními cévami a začnou růst vlasy v oblasti, kde dříve byly vlasy řídké, případně nebyly žádné.

Postup transplantace vlasů FUE

Transplantace vlasů se provádí ambulantně v místním znecitlivění. V ideálním případě má klient oholenou hlavu, není to však nutné (vlasový porost v délce 3 až 5 cm nevadí). Chirurg odebírá z dárcovské části hlavy miniaturní vlasové štěpy, které obsahují kousek kůže a 1 až 3 vlasové cibulky. Poté je implantuje na místa postižená ztrátou vlasů. Nepoužívá se skalpel, ale speciální jehla o průměru 0,60-0,65 milimetrů. Tento malý průměr umožňuje precizní práci a výsledný efekt implantace vlasů je pak velmi přirozený. Vzhledem k tomu, že se průměrně implantuje kolem 1 000 vlasových štěpů, jde o zákrok, který patří k nejdéle trvajícím. Průměrně pacient a chirug stráví na operačním sále 6 až 8 hodin, součástí bývá i přestávka na odpočinek.Je třeba počítat s tím, že ne všechny vlasové štěpy se přihojí a uchytí, úspěšnost bývá 75 až 80%.

Jaká jsou rizika transplantace vlasů?

Stejně jako každá operace, tak i transplantace vlasů je spojena s určitými riziky. Objevit se mohou například:

  • alergické reakce na anestezii,
  • nadměrná ztráta krve,
  • neúspěšné transplantáty a laloky,
  • infekce,
  • ztráta citu na pokožce hlavy,
  • zjizvení.

Jestliže chcete těmto rizikům předcházet, zvolte k tomuto úkonu kvalitní kliniku s pozitivními recenzemi, která provádí vlasovou transplantaci už dlouhou dobu.

Jaké jsou vedlejší účinky transplantace vlasů?

Nežádoucí účinky po transplantaci vlasů jsou dočasného charakteru. Občas se na pokožce hlavy, tedy v místě, odkud se odebraly folikuly, případně v místě, kam byly transplantovány, mohou vyskytnout následující potíže:

  • krusty a strupy,
  • svědění,
  • ztráta citu,
  • bolest či pulzování,
  • otok.

Jaké jsou výhody vlasové transplantace?

Transplantace vlasů je velice žádaná, ostatně není se čemu divit, protože řeší kouty na hlavě, plešku na temeni i chybějící vlasy v místě jizev. S metodou FUE je možné transplantovat nejen vlasy jako takové, ale i vyřešit prořídlé vousy či obočí.

Konečně docílíte hustých vlasů, a tím si zvýšíte sebevědomí. Nové vlasy začínají růst již do třech měsíců od provedení zákroku.

Zdroj informací: Klinika Perfect Clinic

Read more

Local News